Doveden konj pred zgradu OHR-a, okupljeni traže konkretan potez Inzka

Nevladina organizacija Restart upriličila je performans "Potkivanje" ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Za N1 je govorio Stefan Blagić iz spomenutog udruženja koji je kazao da OHR jedini može reagovati u aferi "Potkivanje".

"OHR je trenutno jedina instanca vlasti koja može da reaguje nakon što je disciplinska komisija odbila da vodi postupak protiv Milana Tegeltije. Mislim da u ovoj državi nema pravde. Ime konja formalno nema nikakve veze da gospodinom Tegeltijom", kazao je i dodao:

"Dajte reagujte ljudi, napravite konkretan potez. Samo tako ćete pomoći ovoj državi, u protivnom ćemo vjerovati da radite protiv interesa ove zemlje".

Podsjetimo, riječ je o svojevrsnoj reakciji na pravosudne nelogičnosti, koje potresaju zemlju prethodnih dana. Iz organizacije poručuju da će se na ovaj način pokušati dodatno animirati Ured visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inzkom koji i dalje "blago reagira na kršenje mnogobrojnih zakona".

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su reagirali iz Ureda visokog predstavnika za BiH navodeći kako su „neugodno iznenađeni ovom odlukom“.

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira, na šta su reagirale brojne ambasade, OHR i OSCE poručujući predsjedniku VSTV-a da „niko ne smije biti iznad zakona“.