DPC: Brisel i Washington promovišu dogovor koji će dodatno podijeliti BiH

232323
Jedinstvo Zapada u “lošoj politici” prema Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuće jer Brisel i Washington promovišu dogovor “koji će dodatno podijeliti i feudalizirati” državu i koji neće pomoći njenoj funkcionalnosti ili demokratiji, nego onima koji su nastojali da potkopaju ove principe, upozorava berlinska organizacija Democratization Policy Council (DPC).

DPC navodi da je problematično to što, u vrijeme jedinstva koje pokazuje zapad po pitanju ruskog napada na Ukrajinu, u BiH trenutna politika SAD i EU “podrške dezintegracijskim akterima” jača upravo one koji podržavaju “rusku političku i diplomatsku subverziju na Zapadnom Balkanu”.

 

DPC navodi da izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, i predsjednik HDZ-a, Dragana Čovića, na sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta “savršeno pokazuju plodove više of 15 godina promašene politike EU prema BiH i zapadnom Balkanu.”

Navodi se kako su njihove izjave bile pune “teškog rasizma i izvrtanja istine”, te se dodaje da je tačna izjava Željka Komšića da su Dodik i Čović bili saveznici u ruskoj politici aktivnog remećenja.

Također navode da su rješenja koje je zagovarao Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u BiH osmišljena ne samo kako bi odgovarala željama Dragana Čovića, “koji trenutno drži kao taoca redovno zakazane izbore za oktobar 2022. godine”, već i Dodika.

“Dodikove tvrdnje da ne slijedi secesionističku agendu su samo zabluda, što je jasno shvatilo nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu. Budimo jasni: on ima za cilj da rastavi državu i njene institucije (uključujući Ustavni sud, što bi nesumnjivo predstavljalo “izvorni Dayton”),” navodi DPC.

Ističu da Dodik i Čović nisu sami u tome, te da je predugo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dozvoljeno ne samo da odstupa od “demokratskih normi i dobrosusedskih politika”, već i njegova nespremnost da se prikloni vanjskoj politici EU.

Također ističu da je bila vidljiva i “zloćudna uloga Hrvatske u BiH.”

“Predsjedavajući AFET-a David McAllister je zasigurno djelovao neopravdano i neprimjereno susretljivo prema hrvatskim europarlamentarcima”, ocjenjuje DPC, te dodaje da se to odnosilo i na zastupnicu Željanu Zovko, “koja je ponovila i pojačala govor Dragana Čovića (i Dodika)”.

“Okrutni napad Rusije na Ukrajinu izazvao je tektonski pomak, ubrzavajući nezapamćeno zapadno jedinstvo”, navodi ova organizacija, te dodaje da je posvećenost Ukrajinaca demokratiji i ljudskom dostojanstvu vratila vrijednosti na njihovo pravo centralno mjesto u transatlantskom diskursu.

“Tako da je čin koji vidimo od Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella u Sarajevu, kada promoviše dogovor o optimizaciji (etničke) oligarhije, šokantno neusklađen sa ovim historijskim trenutkom. Zašto uopće udovoljavati priznatim neliberalnim (političarima) – a posebno sada?!”, podcratao je DPC.

Navode da je “jedinstvo Zapada u ovako lošoj politici prema BiH zlonamjerno”, te da građani u EU i SAD “moraju razumjeti pravu prirodu politike svojih vlada”.

“Bosna nije hrvatsko-srpski kondominijum”, podcrtali su.

“Brisel i Washington promovišu dogovor koji će dodatno podijeliti i feudalizirati BiH – i neće pomoći njenoj funkcionalnosti ili demokratiji, već onima koji su nastojali da potkopaju ove principe. Oni ne smiju uspjeti u tome – i mora doći do revizije i rekalibracije politike prema BiH i regionu koja već dugo kasni”, zaključili su.