Dr. Dedić upozorava šta moramo znati o virusu

ddd
Dr. Kanita Dedić, doktor medicine, specijalista medicinske mikrobiologije, načelnica Službe za mikrobiologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, na svom Facebook profilu je upozorila na štetnost nepoštivanja samoizolacije.

"SARS-CoV-2 i COVID-19 su ovih dana okupirali svu našu pažnju. Ipak, čini mi se da se neke stvari kao što je izolacija i samoizolacija ne shvataju dovoljno ozbiljno. Nisam htjela da pišem i savjetujem o ovome jer imamo osobe koje su službeno zadužene za to ali ću evo pojasniti samo jednu stvar.

Da bi nastala infekcija (bilo koja) mora se formirati lanac infekcije kojeg vidite na slici. U lancu infekcije moraju biti: UZROČNIK, REZERVOAR INFEKCIJE, PUT IZLASKA MIKROORGANIZMA IZ REZERVOARA, PRENOS, ULAZNA VRATA I NARAVNO POGODAN DOMAĆIN (U ovom slučaju mi).

Na kojem god nivou da se prekine lanac infekcije do infekcije NE MOŽE doći. Niti uzročnika, niti rezervoar a niti domaćina ne možemo eliminisati u slučaju SARS-CoV-2, ali zato lahko možemo prekinuti lanac infekcije na nivou transmisije. To znači da ostankom u kućnom okruženju, samozaštitom, izbjegavanjem kontakata i pranjem ruku prekidamo lanac infekcije i utičemo na epidemiološku sliku cijele zajednice. Stvar je jednostavna, postupak nije zahtjevan, rezultat odličan. Vrijeme u izolaciji možemo potrošiti na divan način. Uživajmo u vremenu koje imamo na raspolaganju. Neka to bude vrijeme za "umjetnost u doba korone" ili šta god vam padne na pamet.", napisala je dr. Dedić.