Dr. Jasmina Hanjalić: Povećan broj djece s respiratornim tegobama

Dr. Jasmina Hanjalić, specijalista urgentne medicine Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo, u izjavi za „Avaz“ kazala je da im se ovih dana javlja povećan broj pacijenata s problemima poremećenog pritiska i srčanog ritma.

- Do sada nismo imali povećan broj pacijenata. Ali uočavamo da se javljaju pacijenti s poremećajima ritma i s poremećajima pritiska. Zbog ovakvog aerozagađenja i iritantnog djelovanja onečišćenog zraka na dišne puteve očekujemo u toku noći da će biti malo više pacijenata koji imaju hronični bronhitis, astmu, kao i djecu s tim problemima – kazala je dr. Hanjalić.

Navodi da su djeca najranjivija kategorija.

- Na ovakva stanja djeca su veoma osjetljiva. Mi u našoj ustanovi u noćnim satima zbrinjavamo povećan broj djece ovih dana. Oko 50 djece svake noći se javi u našu ustanovu s respiratornim tegobama, veoma često dajemo i inhalacije. Oni su posebno osjetljiva populacija jer imaju male uske bronhe koje se začas začepe sekretom koji se javlja od viroza, infekcija, ali i lošeg utjecaja smoga – navodi dr. Hanjalić.

Ističe da je Hitna pomoć Sarajevo spremna da primi sve kojima je pomoć potrebna.

- Mi smo spremni, uvijek do sada smo uspjeli odgovoriti svim zadacima. Na raspolaganju smo pacijentima od 0 do 24 sata. No, pacijenti trebaju da znaju da zbog prehlade, začepljenog nosa, temperature ili grlobolje ne moraju se javiti u Hitnu. Neka uzmu paracetamol, dovoljno C vitamina, čaja i miruju nekoliko dana. Ukoliko se organizam sam ne izbori u tom periodu s virozom, potrebno je da se jave ljekaru – savjet je Hanjalić.

Ograničiti kretanje  

Dr. Hanjalić je upozorila pacijente na ograničeno kretanje.

- Po mogućnosti, građanima savjetujem da izbjegavaju šetnje, obilaske trgovina, nepotrebna kretanja, ako moraju da se zaštite. Zaštititi se trebaju barem šalom koji je gušće tkanine ili maskom i tako dijelom zaustaviti ulazak hladnog zraka u dišne puteve i spriječiti ulazak čađi i čestica onečišćenja koje udišemo ovih dana. Također, preporučujemo da se uzima dosta tekućine, jer se tako olakšava iskašljavanje šlajma iz pluća. Astmatičari i srčani bolesnici trebaju redovno da uzimaju terapije, preporučujemo da se dnevna doza lijekova protiv povećanog krvnog pritiska može malo i povećati u slučaju potrebe - kazala je dr. Hanjalić, koja ovih dana preporučuje boravak na planinama.