Dr. Khudeir iz DZ Cazin pojasnio: Kako neko može postati “asimptomatski kliconoša”

asd
Koliko je organizam siguran od ponovne zaraze nakon prebolovanog virusa covid-19? Od čega zavisi formiranje antitijela? Koliko je “imunitet” u jedinicama antitijela? Može li se u periodu kada se ima imunitet vakcinisati? su samo neka od pitanja na koja je za N1 odgovarao dr. Muamer Khudeir – specijalista epidemiolog u Domu zdravlja Cazin.

Od čega zavisi koliko je organizam siguran iako je neko prebolovao covid 19 i od čega zavisi formiranje antitijela u organizmu?

“Zavisi o težini kliničke slike; teška ili srednja. Zavisi od virulentnog agensa kao i stanja organizma od stresa do genetike”, kazao je dr. Khudeir i poručio:

“Uvjerio sam se na pojedinim licima ovdje da antitijela kod nekih traju do godinu dana čak i više. Imali smo jedno lice koji je bolovao prošle godine u martu, prije par dana je testiran i ima visiu antitijela 16. Vjerujem da je individualno, ali to ne znači da se ne možete opet zaraziti”.

Problem se može javiti kada neko nesvjesno postane “asimptomatska kliconoša”.
 
“Ako je lice bolovalo i dođe u kontakt sa drugim sojem, onda on postaje asimptomatska kliconoša. To lice ima antitijela, ono će biti zaštićeno, ali može zaraziti nekog ko nije toliko otporan. Cijela BiH je postala jedno žarište, svi pokazatelji ukazuju da je situacija ozbiljna i loša. Rješenje je vakcinacija. Mi da bismo sproveli masovnu imunizaciju stanovnika u FBiH, nama treba tri miliona doza vakcina”.

Koliki “IGG” je “dovoljna” zaštita?

“Sve zavisi od kliničke slike i ekspozicije, posla. Imate lica koja su bila asimptomatska a imaju veliki broj tijela, npr. kao neko ko je bio srednje teška klinička slika”.

Vezano za vakcine, svako lice koje ima od 16 do 18 godina se može vakcinisati. Ukoliko je lice bolovalo koronu i ispunjava kriterije o prestanku samoizolacije, to se lice može nakon dvije sedmice ili mjesec dana vakcinisati. Raspon je od mjesec do tri, to odlučuje koordinaciono tijelo.

Poručio je da je lično primiio vakcinu AstraZeneca i da je imao simptome “kao kod gripe”.

“Ja sam primio vakcinu AstraZeneca, imao sam simptome kao kod grupe dan i po nakon toga. Vakcina se prima u dvije doze, zavisi od proizvođača. Mi sa aplikacijom prve doze stvori se imunitet otprilike od 50 posto, s drugom on je upotpunjen. Oni koji prime drugu dozu su razvili 95-postotni imunitet, ostavit ću pet posto prostora”.

“Bez obzira primio neko vakcinu ili ne, mora se paziti. Vidimo u svijetu. Mislim da je u BiH došlo do pogoršanja situacije jer nije testiran niko ko je ulazio u državu. Ti testovi se rade svugdje u svijetu”.