Dr. Kravić: Vidi se svjetlo na kraju tunela

Zlatko Kravić
Direktor Opće bolnice "Dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu Zlatko Kravić rekao je kako ne postoji način da se spriječi ulazak korona virusa u zdravstvene ustanove, ali da čine sve da tu mogućnost umanje.

Gostujući u emisiji "Crvena linija" rekao je kako je glavni problem taj što prvi test može biti negativan, a dva dana nakon što pacijenta prime u bolnici on može biti pozitivan na korona virus. Naglašava kako je problem i taj što su nosioci virusa uglavnom bez simptoma.

"Mi radimo dva testiranja u bolnici - test na korona virsu i krvni test na imunoglobuline, ali opet očekujemo da će ući u bolnicu jer osoba bude pozitivna tek kada je infektivna", rekao je Kravić.

Podsjetio je kako ispred bolnice imaju dva trijažna punkta, te da na svim odjeljenima imaju odvojene "prljave" i "čiste" dijelove. Sve pacijente testiraju prvo brzim testom, a one koje prime u bolnicu s oba testa čime se smanjuje mogućnost zaraze.

Nedostatak kadrova je bilo ono s čime su se svi suočavali. Kravić je na početku pozvao ljekare penzionere, specijaliste, epidemiologe i infektologe, ali nakon što je uvedena zabrana kretanja za starije od 65 godina, od toga je odustao.

"U BiH nema puno doktora specijalista na birou, možda dva. U KS imamo 28 završenih studenata medicine i njih smo odmah pozvali, a povukli smo sve specijalizante i počeli s njihovom intenzivnom edukacijom od intubacije do rada s respiratorom", kazao je Kravić.

Pričuvni plan su privatne zdravstvene ustanove koje se u ovom trenutku čuvaju u slučaju da sve bolnice budu "zaražene" i da one budu te koje će primati hladne slučajeve.