Dr. Natko Beck dobio je vodene ospice s 43 godine: Simptomi bolesti su se promijenili

.
Tačno 14 dana nakon što je njegova kći dobila vodene ospice dr. Natko Beck (43) uočio je jedan mjehurić na svom vratu. I dok je djevojčica imala cijelo tijelo prekriveno osipom, kao i temperaturu koja je išla do 39.5 stupnjeva Celzijevih kroz šest dana, dr. Beck je prošao puno bolje. Svrbjelo ga je tek 10-ak mjesta na tijelu.

 

"Ja sam prije 10 godina primio jednu od dvije doze cjepiva protiv vodenih kozica, a sad sam zakasnio na prozor od 36 sati nakon ekspozicije, ali sam se svejedno piknuo na Zavodu za javno zdravstvo kod prim. Vodopije. Žao mi je kao psu što se prije 10 godina nisam cijepio i drugom dozom", otkrio je poznati liječnik.

Zaraziti se mogu sve osobe koje nisu preboljele vodene kozice

Pedijatar Milivoj Jovančević nam pojašnjava da nema preciznih podataka, no procjenjuje se da između 5 i 10 posto odraslih nije preboljelo vodene kozice. Ta bolest za djecu u većini slučajeva nije opasna, ali za odrasle može biti.

"Velika većina djece preboli vodene kozice tijekom djetinjstva. Klinička slika može biti sasvim blaga - blago povišena temperatura i nekoliko desetaka vodenih mjehurića koji se nakon pucanja pretvaraju u krastice, a može biti umjereno teška kada vrućice budu visoke i postoji veliki broj mjehurića. U pravilu bolest traje 7 dana i zaraziti se mogu sve osobe koje nisu preboljele ovu bolest", rekao je dr. Jovančević za Index.

Najčešća komplikacija vodenih kozica u djece je upala srednjeg uha, a rjeđe se javljaju upala pluća, mozga i moždanih ovojnica. Katkad dolazi do bakterijske upale vodenog mjehurića i tada se gnojna upala može proširiti u potkožnom tkivu.

Vodene kozice su naročito opasne u prvim mjesecima trudnoće

"U odrasloj dobi vodene kozice su izrazito opasna i teška bolest te se često komplicira upalom mozga i moždanih ovojnica. Naročito je opasna ako se dogodi u prvim mjesecima trudnoće kada plod bude ugrožen. Polazak djeteta u kolektiv povećava rizik da će ono oboljeti i prenijeti virus ukućanima", dodaje pedijatar.

Dr. Jovančević preporučuje cijepljenje cjepivom koje postoji već pedesetak godina. Ono sadrži oslabljeni virus vodenih kozica i nastaje zaštita istovjetna preboljeloj bolesti. Ovo cjepivo krasi još jedna odlika - ako se sazna da ste bili u kontaktu s oboljelim (oboljeli bude zarazan 1-2 dana prije izbijanja kozica), tada cjepivo, ako se primijeni unutar 3-4 dana od kontakta (zaraze), može spriječiti bolest ili osigurati da ona bude sasvim blaga, što nam pokazuje primjer dr. Becka.

Gdje se cijepiti?

Cijepljenje protiv vodenih kozica uobičajeno se provodi monovalentnim oslabljenim živim cjepivom protiv vodenih kozica, kod osoba koje do tada nisu cijepljene ili nisu preboljele vodene kozice. To je moguće utvrditi testiranjem na virus Varicella zoster, koje se provodi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. U slučaju negativnog nalaza, cijepljenje protiv vodenih kozica se uobičajeno provodi u dvije doze, s razmakom od 6 tjedana i više, ovisno o dobi u kojoj je primijenjena prva doza cjepiva.ć

"Najčešće se s cijepljenjem započinje nakon navršenih 12 mjeseci života (nikako prije navršenih 9 mjeseci života). Cijepiti se mogu svi, osim trudnica i imunokompromitiranih osoba te onih koji su razvili reakciju preosjetljivosti nakon prethodne primjene cjepiva protiv vodenih kozica ili imaju razvijenu sistemsku reakciju preosjetljivosti na neki od sastojaka cjepiva", kažu nam iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Preporuka epidemiologa je da se cijepe svi oni koji su u povećanom riziku obolijevanja od vodenih kozica, odnosno kojima bi obolijevanje od vodenih kozica dovelo do teškog narušavanja zdravlja. Cijepljenje je također preporučeno za zdravstvene djelatnike koji nisu preboljeli vodene kozice, a koji zbrinjavaju bolesnike.

"Svi ostali van ovih kategorija koji nemaju kontraindikacija mogu se cijepiti kod svog izabranog liječnika ili u Zavodima za javno zdravstvo, u Zagrebu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uz plaćanje", dodaju iz Nastavnog zavoda, gdje cijena iznosi 41.14 eura po dozi.

Nuspojave na cjepivo su minimalne i uključuju prolaznu bol, osjetljivost i crvenilo na mjestu uboda. Kod 1 do 3 posto cijepljenih osoba u roku od jednog mjeseca nakon cijepljenja može se razviti blagi osip ili osip sličan vodenim kozicama. Treba napomenuti i da do 20 posto ljudi razvije herpes zoster tijekom života. On se može pojaviti u osoba svih dobnih skupina, koje su u nekom životnom razdoblju preboljele vodene kozice, bilo u kliničkom ili latentnom obliku. Međutim, cjepivo sprječava njegovu pojavu.

Kako se ponašati u slučaju zaraze vodenim kozicama?

Razgovarali smo i s pedijatricom Ilonkom Artuković, koja kaže da se vodene kozice pojavljuju tijekom cijele godine, no najčešće tijekom zimskih mjeseci i ranog proljeća. Pojasnila nam je da mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom koji karakteriziraju vodene kozice pucaju i pretvaraju se u kraste. 

"Za vodene kozice je specifično da se osip nalazi po cijelom tijelu, ali i iza uha i u vlasištu. Ako ga nema na tim tipičnim mjestima (u kosi), onda se vjerojatno ne radi o vodenim kozicama. Ako se osip inficira, ostavit će ožiljak na koži, ako nema infekcije, neće biti niti ožiljaka", istaknula je.

Svojim pacijentima preporučuje da ostanu kod kuće 14 dana od izbijanja osipa. 

"Ne preporučujem izlaske djece van nakon što se temperatura normalizirala zbog toga što se temperatura može normalizirati, ali dijete može još uvijek biti zarazno za druge (prestaje biti zarazno kada se svi mjehurići osuše i kada se ne pojavljuju novi), ali i zbog toga što su vodene kozice ozbiljna bolest, koja jako utječe na sniženje imuniteta djeteta, pa ne bi bilo dobro da se u tom periodu razboli. Kada me roditelji pitaju za izlazak, uglavnom im objasnim da može na balkon, u dvorište, isključivo u hlad, bez zamaranja, i to na kratko", pojašnjava dr. Artuković.

Trenutno među svojim pacijentima u pedijatrijskoj ordinaciji nema velik broj djece cijepljene protiv vodenih kozica. Prije pandemije bilo ih je nešto više.

"Nije bilo interesa, a ni ja nisam pretjerano preporučila cjepivo. Mislim da sam cijepila više roditelja nego djece i roditeljima svakako preporučujemo cijepljenje ako nisu preboljeli bolest. Cjepivo preporučujem samo djeci s kroničnim bolestima te onoj koja imaju sklonost febrilnim konvulzijama, ali nije ni tu bilo nekog velikog odaziva", kaže.

Vodene kozice ove sezone su bile izrazito teške, često u kombinaciji sa streptokoknim bolestima

Ipak, stav liječnika i roditelja prema cjepivu mogao bi se promijeniti.

"Do ove sezone vodene kozice bile su bolest koja nije radila veće probleme, a preboljenje bolesti dovodi praktično do cjeloživotnog imuniteta. Možda je to razlog zašto cjepivo nisam pretjerano preporučila zdravoj djeci. Jedino ako su me roditelji pitali, bila sam za. Nažalost, vodene kozice su se kao bolest naglo promijenile. Prošle i ove godine su bile izrazito teške, s vrlo ružnim osipom te vrlo visokim temperaturama kod najvećeg broja djece. Bilo je i puno djece kod koje se osip inficirao, bilo je i dosta kombinacije vodenih kozica i streptokokne bolesti, što je zahtijevalo liječenje antibioticima", zaključila je u razgovoru za Index.