Nezavisnom odboru dostavljena potvrda: Dragan Lukač ima više od 44 godine staža

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH (NO) na nedavnoj sjednici razmatrao je radno-pravni status direktora Federalne uprve policije (FUP) Dragana Lukača za kojeg postoje indicije da je ispunio uvjete za penziju.

Novinska agencija Patrija objavila je dokument koji je potpisao Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, a koji je NO zatražio od nadležnih organa.

U dokumentu stoji da je Dragan Lukač na dan 31.12.2017. imao ostvaren ukupan penzijski staž u trajanju od 44 godine, jedan mjesec i 20 dana od čega 34 godine, 3 mjeseca i 13 dana staža osiguranja i 9 godina,10 mjeseci i 7 dana staža osiguranja u uvećanom trajanju.

– Obavještavamo vas da za ovog osiguranika nije registriran podatak o posebnom stažu – naveli su iz PIO-a.

Nezavisni odbor zatražio je zapravo detaljne informacije o godinama staža Lukača. Prema dostupnom dokumentu, direktor FUP-a trebao je biti penzionisan prije četiri godine!

NO je tražio podatke i za Ensada Kormana, zamjenika Lukača te je iz PIO-a rečeno da on ima 29 godina staža, dva mjeseca i 17 dana, od čega 21 godinu,10 mjeseci i 28 dana staža osiguranja, 7 godina, tri mjeseca i 19 dana staža osiguranja u uvećanom trajanju.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH nije postojao od novembra 2015. godine kada je istekao mandat dotadašnjem sazivu. Zbog političkih blokada i nemogućnosti dogovora koalicionih partnera SDA, SBB, HDZ BiH novi NO izabran je tek 10. maja 2018. godine. Opozicija od 2014. upozorava da Lukač ne može biti na čelu FUP-a, jer je ispunio uslove za penziju.

Nezavisni odbor zadužen je da prati rad direktora FUP-a i ključan je u imenovanju i smjeni direktora.

lukac-staz