Dragan Lukač, ministar policije RS-a: “Velika Kladuša je ‘babino uporište’ koje nikada nije pokoreno”

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je danas u Banjoj Luci konferenciju za novinare na kojoj je odbacio optužbe predsjednika RS Milorada Dodika, ministra MUP-a RS Dragana Lukača, te analitičara Dževada Galijaševića.

“Sve se čini da se ne otkije pravi izvršilac. Minstar MUP-a poziva javno protiv mene, govori da Mektić radi sve da bi prikrio ratne zločine u Pranjavoru. Nije bilo ratnih zločina u Prnjavoru! To ti, gospodine Lukač, Prnjavor nikada neće oprostiti”, kazao je Mektić.

Govoreći o migrantskoj krizi, rekao je i da Dodik vješto koristi sve da bi proizveo strah u BiH, jednako kao i “pričom o britanskim obavještajcima”.

Nedugo nakon ove konferencije, oglasio se ministar unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta Dragan Lukač koji je, zanimljivo, kazao da Mektić po naredbi Sarajeva pokušava naseliti migrante  u Veliku Kladušu.

– Vijeće ministara je u rasulu i da čak ministar iz SDS-a glasa protiv njegovih prijedloga, a Mektić po naređenju Sarajeva pokušava da migrante smjesti u Veliku Kladušu kao babino uporište i nikad pokoreno od vlasti iz Sarajeva i na taj način ugroze lokalnu vlast, kao i u Bosanski Petrovac sa većinskim srpskim stanovništvom nikad dovoljno kontrolisanim od vlasti iz Sarajeva. Na taj način Mektić je prihvatio ulogu egzekutora petrovačkih Srba, jer je apsolutno svjestan da ne mogu opstati na tom prostoru kada dovedu tamo više hiljada Arapa već im ostaje jedina mogućnost da ponovo napuste svoja ognjišta, kazao je Lukač.