DRAGAN MEKTIĆ: Migranti su problem EU, a ne BiH

Ići će se prema zančajnom ojačanju zaštite državnih granica, posebno u južnom i istočnom dijelu kako bi spriječili nove ulaske.

Ministar sigurnosti naše zemlje Dragan Mektić boravio je danas u radnoj posjeti Bihaću, gdje je sa premijerom Kantona, kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova, te gradonačelnikom Bihaća i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije razgovarao o mogućnostima rješavanja problema migranata.

Zaključeno je da bi se prihvatni centar koji je trenutno smješten u bihaćkom „Đačkom domu“ trebao izmjestiti van urbanih centara. Ministar Mektić smatra da bi BiH trebala zatvoriti svoje granice za ekonomske migrante kojih ima više od 70 %, a koji nisu došli iz zemalja zahvaćenih ratom. Veliki broj ih je iz Pakistana, Alžira, Maroka, Irana, Iraka, rekao je to na sastanku ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji nije zadovoljan reakcijom ostalih država na trenutnoj migrantskoj ruti.

U tom smislu će se ići prema zančajnom ojačanju zaštite državnih granica posebno u južnom i istočnom dijelu kako bi spriječili nove ulaske, u čemu Mektić vidi rješenje.

Ako i dođe do zatvaranja granica ipak treba riješiti problem onih koji su već u našoj državi. Prema informacijama Ministarstva sigurnosti u prva 4 mjeseca u BiH ih je ušlo oko 4 hiljade, a 70 % ih je napustilo BiH. MUP USK raspolaže informacijom da ih je na području kantona oko 650. Na današnjem sastanku je zaključeno da bi lokaciju mjesta boravka migranata trebalo izmjestiti do kraja tekuće sedmice, te bi na taj način bili van urbanih centara.

Premijer USK Husein Rošić potvrdio je da će se tražiti adekvatno mjesto na relaciji Velika Kladuša – Bihać, na kojoj bi bilo kontrolisano kretanje i adekvatna zdravstvena zaštita.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nije bio zadovoljan onim što je čuo jer smatra da je grad trebao dobiti pomoć od Ministarstva, a ne obratno, čime je očigledno da, kako smatra, kompletan sistem u državi ne funkcioniše jer su migranti zajednički problem i zajednički se treba rješavati. Bila granica zatvorena ili ne, odlučeno je da se sa već pristiglim migrantima treba postupati humano i prema međunarodnim konvencijama.