Drama u Crnom moru: Sve spremno za veliki ratni sukob?

Zračnoj odbrani ruske flote na Crnom moru izdato je upozorenje za napad, prenio je švedski političar Karl Bilt (Carl Bildt) na svom tviter nalogu.

Vijest su prenijeli i drugi mediji. Čeka se službena potvrda.

Neki mediji su prenijeli da je rusko ministarstvo odbrane izdalo naredbu da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo i da je izdato upozorenje za eventualni napad nakon što je primjećeno da su vojni brodovi koalicionih snaga za Siriju, predvođene SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, krenule ka Siriji.

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozvano je na nezavisnu istragu, ali je ubrzo došlo do verbalnog sukoba ambasadora SAD i Rusije u UN.

Ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja je naveo da je Rusija duboko zabrinuta činjenicom da su se neki, poput Vašingtona, kao i Londona i Pariza "koji slijepo prate saveznike SAD", angažirali protiv Rusije i Sirije "bez ikakvog opravdanja".

Kako je rekao ruski ambasador, Moskva se suočila s "klevetanjem, sankcijama, ucjenama, čak i prijetnjom".

- Drsko se prijeti Rusiji. Ton kojim se to čini prešao je granicu dozvoljenog. Čak ni u vrijeme Hladnog rata ovakav bezobrazluk prema Rusiji vaši prethodnici sebi nisu dozvoljavali - dodao je on.