Dramatično upozorenje naučnika: Amerika će biti potopljena

Naučnici predviđaju da će se taj trend nastaviti zbog porasta nivoa mora.

ATLANTIK SITI - Najnoviji izvještaj agencije američke vlade otkriva da se poplave zbog visoke plime širom SAD događaju dvaput češće neko prije samo 30 godina.

Naučnici predviđaju da će se taj trend nastaviti zbog porasta nivoa mora.

Američka Nacionalna okeanografska i atmosferska administracija, u svom izvještaju upozorava da su poplave koje izazivaju visoke plime, prošle godine postavile rekord u više od četvrtine od 98 lokacija koje ta agencija nadgleda širom zemlje.

U izvještaju se navodi da je prošle godine Sabin Pas u Teksasu imao 23 dana takvih poplava, dok su Altantik Siti u Nju Džerziju i Boston i Masačusetsu imali po 22 takva dana.

Kako se ukazuje, neki gradovi u drugim dijelovima SAD imali su manje poplava, ali su u mnogima od njih zabilježene rekordne visine vode.

"I pored godišnjih i regionalnih razlika, trend je sasvim jasan: Zbog porasta nivoa mora, prosječna nacionalna učestalost plimskih poplava je udvostručena u odnosu na prije 30 godina", piše u izvještaju.

Ben Horton, istraživač sa Univerziteta Ratgers, kaže da to predstavlja "upozorenje" i dodaje da je duž čitave američke obale potrebna akcija. On je, takođe, ocijenio da je izvještaj značajan jer ga je uradila agencija administracija predsjednika Donalda Trampa koji osporava da se klima mijenja, i zato što pokazuje da se "problemi na našim obalama pogoršavaju i pogoršavaće se".

Sa porastom nivoa mora, primorska mjesta širom SAD doživljavaju poplave koje zatvaraju puteve ili sve više remete normalne dnevne aktivnosti.

Pomenuti izvještaj navodi da su takve poplave dostigle reokordne nivoe duž jugoistočne atlantske obale i na istoku Meksičkog zaliva, uz podatak da je i San Dijego u Kaliforniji imao dotad nezabilježnih 13 dana poplava od visoke plime.

Prognoze vremena za ovu i naredne godine upozoravaju da bi moglo doći do još češćih poplava i na istočnoj i na zapadnoj obali, navodi AP.