Draško Stanivuković najavljuje: Čim pobijedim, pravim novu stranku

l
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković za Oslobođenje govori o izbornim rezultatima, o preranom slavlju Jelene Trivić, te odnosu sa Vukanovićem i Dodikom

 

Dobio sam posao da vodim Banju Luku i moram da uradim sve da ona ide naprijed. Ako neko može da zamisli da su most u Česmi ili dolazak Novaka Đokovića oblik političkog koketiranja, a ne racionalne političke komunikacije koja mora da postoji, ja tu ne mogu ništa. To je moja obaveza.

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže gradonačelnik Banje Luke i glavni jurišnik PDP-a Draško Stanivuković i to nakon upadljive postizborne tišine. Stanivukovića je u posljednjih nekoliko dana oštro kritikovao Nebojša Vukanović, ističući da je prvi čovjek grada na Vrbasu postao “Dodikov čovjek”.

DA LI STE POSTALI DODIKOV ČOVJEK?

- Ja sam čovjek Banje Luke. Potpuno sam autonoman. Nikakve veze nemam s bilo kim, s kim me neko želi namjerno povezati.

NIJE DRAŠKO KRIV

Stvari koje radim su stvari, kako sam rekao, racionalne političke komunikacije.

A GDJE VAM JE BILA TA RACIONALNA POLITIČKA KOMUNIKACIJA PRIJE GODINU?

Nastavićemo i sa izvještajima Tima za reviziju koji i dalje radi i koji se trenutno nalazi u Zavodu za izgradnju

- Prvi rebalans budžeta Grada se desio bez SNSD-a. Moja je dužnost da pronađem način kako će Banja Luka dobiti budžet i kako će dobijati projekte. Od početka sam tragao za takvim politikama. Mnoge stvari i dalje nisu prihvaćene. Nije prihvaćena neradna nedjelja. Nije prihvaćena ni izgradnja novog parka. Ono što smo napravili – napravili smo bez SNSD-a. Volio bih da sa Vukanovićem odem u Česmu koja pedeset godina nema most. Taj most je dogovoren na sastanku sa predsjednikom Srbije i ne znam šta je tu sporno. Jesam kriv što je Dodik bio na otvaranju radova na mostu u Česmi? Je li to čudno?

JESTE. KAKVE VEZE DODIK IMA SA MOSTOM U ČESMI?

- Vlada RS-a je finansirala izgradnju tog mosta.

KAKVE VEZE DODIK IMA SA VLADOM RS-A?

- Tačno. Tu je trebao da bude predsjednik Vlade. Trebao je da bude resorni ministar. Ne odlučujem ja o toj vrsti protokola. Grad ima svoj protokol, a Vlada i Putevi svoj protokol.

DA LI JE JELENA TRIVIĆ PRERANO PROGLASILA POBJEDU U IZBORNOJ NOĆI?

- Smatrao sam da pobjedu ne treba proglasiti.

ZAŠTO?

- Gradski odbor kojim rukovodim imao je manje podataka nego Glavni izborni štab PDP-a. Prema onome što smo mi dobijali, smatrao sam da ne treba da se slavi. Ali sam smatrao da treba da budem timski igrač i da budem rame uz rame s onima s kojima sam od početka. I ja sam to uradio. Bez obzira na to što sam u pojedinim aspektima te borbe smatrao drugačije. Banja Luka je napravila 11.000 glasova razlike. Postoji teza da je samo Banja Luka opoziciona. A Bijeljina? Meni se čini da na izborima nije tako bilo.

DA LI JE JELENA TRIVIĆ IZGUBILA IZBORE?

- Dali smo maksimalni doprinos. U toj borbi smo dali sve što smo imali. Jelena je pokazala najviši stepen političke hrabrosti, borbe i izdržljivosti. Centralna izborna komisija saopštava konačni rezultat. Sve je završeno i jedino možemo da se ponašamo u skladu sa odlukama CIK-a. Ako neko smatra da postoje i veće instance, ja ću i to podržati. Uradio sam sve što se od mene tražilo. Svako voli tražiti krivca u nekome drugom. Ali, nema smisla tražiti krivca u jedinoj izbornoj jedinici koja je oduvala.

NISTE MI ODGOVORILI: DA LI JE JELENA TRIVIĆ IZGUBILA IZBORE?

- Centralna izborna komisija je tako rekla. A ja dajem podršku partijskom i stavu Jelene Trivić.

IPAK, PORAZ JELENE TRIVIĆ VAMA SAVRŠENO ODGOVARA U EVENTUALNOJ UNUTARSTRANAČKOJ BORBI ZA FOTELJU PREDSJEDNIKA PDP-A?

- Mi smo se borili da Jelena i Mirko pobijede. Bio bih najsrećniji da sam most u Česmi mogao otvarati sa Jelenom i Mirkom. I da sutra u parlamentu možemo ruke da dižemo za nekog drugog mandatara, a ne za ovog koji nam je predložen. Draško je uradio svoj posao. Krivce tražite u drugim gradovima.

DA LI STE RAZMIŠLJALI O TOME DA PRAVITE SVOJU STRANKU?

- Nikada nisam nasjedao na tapšanje po ramenu. Nakon svakog izbornog uspjeha, kažu kako pravim novu stranku. Ja sam faktor stabilnosti i okupljanja. Uložiću napor da unutar PDP-a tražimo promjene i reforme. Sve mora da se promijeni.

A, AKO TO NE BUDE MOGUĆE?

- Biću maksimalno strpljiv. I daću sve od sebe da se to desi. Smatram da pobjednici treba da preuzmu vođenje cijele Republike Srpske. Svakako nas u opozicionoj borbi nije ostalo mnogo.

KAKO KOMENTARIŠETE NOVI BUDŽET PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE?

- To je potpuno neprihvatljivo. Sve se u ovoj državi personalizuje, a ništa se ne institucionalizuje. To znači da ne pravite sistem, nego prilagođavate moć jednom čovjeku. To je politika protiv koje se od početka borimo.

ZAŠTO NISTE IZLOŽILI ČUVENO PORODIČNO STABLO NA TRGU KRAJINE, KAKO STE OBEĆALI PRIJE DVIJE GODINE?

- Porodično stablo je bilo dio tadašnje politike. I tada je rečeno kako se namećem i da treba da se povučem. I ja sam se onda povukao. To je bio dio snažne političke borbe, ali od mene su tražili da se povučem, jer je izgledalo da se namećem kao kandidat za predsjednika Srpske. I ja sam uradio kako su tražili.

DA LI TO ZNAČI DA ĆETE TAKVE STVARI DA RADITE SAMO AKO BUDETE KANDIDAT?

- Ne znači. To je odgovaralo tom vremenu i tom političkom kontekstu. Nekada sam kidao asfalt kada je bio loš, a danas ga popravljam. U to vrijeme te su teme bile ključne.

HOĆETE LI NASTAVITI DA RUŠITE BESPRAVNO PODIGNUTE OBJEKTE ILI JE GLAVOM PLATILA SAMO TERASA KAJAKA?

Da sam nečiji, kako pojedini insinuiraju, u kampanji bih napravio nešto što bi dovelo nekog drugog do pobjede

- Nastavićemo sa svim našim politikama. Ne vidim zašto ne bismo nastavili u tom pravcu. Podnio sam devet zahtjeva Republičkom inspektoratu da ovlasti Grad u slučaju zgrade Mileta Radišića u Picinom parku. Svaki objekat preko 10.000 kvadrata je u nadležnosti republičkih ustanova i nadležnog ministarstva i Grad tu ne može ama baš ništa. Jasno je da na toj zgradi postoji odstupanje od sprata ili dva.

OVLAŠTENJE VUKANOVIĆU

Moji saborci, koliko čujem, kažu da bi oni to uradili da su gradonačelnici. Ja ću ovlastiti Nebojšu Vukanovića za potpisnika odjeljenja ako će otići u inspekciju i ako će srušiti ta dva sprata. Ako uspiju to da urade bez da odu u zatvor, spreman sam povući se s ove pozicije.

DA LI VAM JE PONUĐENO DA BUDETE MANDATAR ZA SASTAV NOVE VLADE REPUBLIKE SRPSKE?

- Ne. Ako bude usvojen rebalans, onda sam se dogovorio s nekim. Ako ne bude tako i ako bude svađe, onda je to fingirano. Tako kažu. I šta meni ostaje? Da se samozapalim ispred Vlade Republike Srpske u znak ove borbe? I tada bi mnogi rekli: Bolje bi bilo da se zapalio ispred Palate Republike.

KO BI U TOM SLUČAJU DONIRAO VIŠE BENZINA: PDP ILI SNSD?

- Bara-bara.

Izvor: