Drastičan zaokret u vanjskoj politici SAD: Trump je zaista odlučio promijeniti sve

Home

Drastičan zaokret u vanjskoj politici SAD: Trump je zaista odlučio promijeniti sve


Kako je saopćeno iz Bijele kuće, predsjednik Sirije Bashar Al-Assad više nije meta američke diplomatije, koja će se koncentrisati na borbu protiv tzv. Islamske države.

Glasnogovornik američkog predsjednik Donalda Trumpa, Sean Spicer, izjavio je kako će o sudbini sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada odlučivati sirijski narod, a ne Bijela kuća.

Administracija predhodnog predsjednika SAD Baracka Obame po svaku je cijenu željela skinuti Assada sa vlasti, što je kasnije dovelo i do stravičnog rata u toj zemlji, kao i do stvaranja Islamske države.

Međutim, Trump je, kako je to uostalom i najavio tokom predizborne kampanje, odlučan da se bori protiv ISIS-a, a ne Assada.

Kako javlja Wall Street Journal, iz Bijele kuće je ovom američkom mediju potvrđeno kako zvanični Washington više neće tražiti odlazak Assada sa vlasti, što predstavlja ogromnu pobjedu Rusije i Vladimira Putina.

Assad je jedan od glavnih saveznika Kremlja, a Putin po cijenu sveopćeg rata nije želio pristati na njegov odlazak sa vlasti.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Topic
Objavio: Sat, 01/04/2017 - 18:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top