DRAŽAN PEJAKOVIĆ: “OVE GODINE MOGLO BIH DA NAPUSTI JOŠ DODATNIH 100.000 RADNIKA”

odlazak
Oko 50.000 građana BiH dobilo je dozvole za boravak u Njemačkoj u proteklih deset godina, pokazuju podaci koje je Vlada Njemačke poslala njemačkom Bundestagu kao odgovor na poslaničko pitanje.

 

Oko 50.000 građana BiH dobilo je dozvole za boravak u Njemačkoj u proteklih deset godina, pokazuju podaci koje je Vlada Njemačke poslala njemačkom Bundestagu kao odgovor na poslaničko pitanje.

Naime, kako je naglašeno u ovom odgovoru, u proteklih deset godina izdate su 17.434 nominalne dozvole za boravak državljanima BiH, pri čemu se, kako je objašnjeno, svaka nominalna dozvola može odnositi na više ljudi jer se dozvola vodi na nosiocu zahtjeva.

Ako se pretpostavi da su među nosiocima uračunati i članovi porodica, može se zaključiti da je ovim obuhvaćeno oko 50.000 državljana BiH.

Za portal Crna-Hronika kratko je komentarisao ovu pojavu i Dražan Pejaković predsjednik Udruženja građana “Radnički pokret” i jedan od boraca za radnička prava u BIH.

Za 10 godina ukupno je napustilo 500.000 građana BiH.

Što u Njemačku, što u ostale EU države.

Prema podacima koje su dostupne sada i kada generalo demografiju uzmemo u obzir te političko stanje, Udruženje građana ,,Radnički pokret” je došlO do podatka da bi ove godine moglo BiH da napusti još dodatnih 100.000 radnika.

Za odlazak radne snage prije svega krivim vlast što Republike Srpske što Federacije BiH, iz razliga što zakoni koji su propisani ne sprovode se, iz razloga što ustavom zagarantovana prava se oduzimaju.

Biće svaki mjesec sve gore i gore, ostat će na kraju penzioneri i uvezena radna snaga.
Terorizam se sprovodi na građane naše zemlje, a za one koji ne poznaju definiciju terorizma objašnjenje je u nastavku:

-Terorizam je smišljena upotreba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su politički, vjerski ili ideološki. (ovdje se ne zastrašuje vlast, već drušvo).
Neka nam je sa srećom svima.