Dronovi uskoro i u medicini: Ispomoć tokom hitnih medicinskih operacija u Njemačkoj

,

Dronovi će uskoro naći svoju primjenu u medicini na teritoriji Berlina. Bespilotne letjelice će povezivati 13 bolnica sa centralnom laboratorijom u njemačkoj prijestonici.

 

Dronovi će uskoro postati dio svakodnevnog života i u Berlinu. Neće to biti kao u naučnofantastičnim filmovima, ali će ipak u redovnim, malim letovima služiti za hitne medicinske laboratorijske pretrage, piše Deutsche Welle.

Njihov zadatak na početku neće biti obiman, kaže Klaus Tenning, menadžer projekta u Berlinskoj laboratoriji: „Kvadrokopter će letjeti između pet do deset puta dnevno. A ruta će biti manja od deset kilometara.”

Upotreba kvadrokoptera za brzi transport kroz grad zajednički je poduhvat berlinskih klinika Vivantes i Charité. Dronovi će u crvenom boksu prenositi dijagnostiku za hitne slučajeve, prvenstveno uzorke krvi pacijenata za čiji transport do laboratorije uobičajeno treba i do sat vremena.

“Ako, na primjer, postoji sumnja da je neka osoba doživjela trovanje, to se može provjeriti samo u Centralnoj laboratoriji u Berlinu. Naš cilj je da ovaj transport dronom izvršimo za maksimalno 15 minuta, bez obzira o kojoj bolnici u Berlinu je riječ”, pojašnjava Tenning.

Neophodne brojne dozvole

Uskoro će uslijediti automatizovani letovi dronom iznad njemačke prijestonice. Da bi takav projekat funkcionisao, neophodne su brojne (posebne) dozvole. Savezni ured za avijaciju je već dao zeleno svjetlo, kaže voditelj projekta Klaus Tenning, ali to je samo jedna prepreka na putu do redovnog poslovanja. “Letimo kroz zonu zabrane letova u Berlinu. To su tri nautičke milje oko Rajhstaga. Imamo odobrenje za to i u bliskom smo kontaktu sa nadležnim vlastima ili operaterima za odobrenje letova na određenim geografskim područjima.”

Čak i letenje preko kanala za brodsku plovidbu Berlin-Spandau mora biti posebno odobreno. Nakon što dobijemo i to odobrenje, dron od približno jednog kvadratnog metra sa svojom crvenom transportnom kutijom može zvanično da poleti. Dron leti na visini od 90 metara brzinom od skoro 70 kilometara na sat, pojašnjava Tenning.

Ali to ne bi trebalo ostati samo na jednom dronu. Menadžer projekta Klaus Tenning čak očekuje mali pozitivan pomak u saobraćaju: “Apsolutno sam uvjeren da će u budućnosti biti više ovakvih komercijalnih primjera. Možemo pomoći da se smanji gužva na ulicama ovdje u Berlinu, a takođe i da se smanji emisija izduvnih gasova.”

Padobran za hitne slučajeve

Koje sigurnosne mjere postoje za dron ako skrene s kursa? Šta se događa ako dođe do tehničkih problema, vremenskih neprilika ili softverske manipulacije?

Naravno, sve je to već testirano, kaže Klaus Tenning. “Ako dođe do takve situacije, rotori se isključuju. Padobran za hitne slučajeve se aktivira, kao i vizuelni i zvučni alarmi. A onda se dron veoma lagano spušta na tlo.”

A svi oni koji uskoro ugledaju bijelo-crveni leteći objekat na nebu iznad Berlina ne trebaju se plašiti video snimaka. Za razliku od hobi-modela, transportni dron leti bez kamere.