Druga srednja škola Velika Kladuša: Više realiziranih i planiranih projekata

Druga srednja škola Velika Kladuša
Nešto manje od 500 učenika raspoređenih u 21 odjeljenje stiče srednjoškolsko obrazovanje u ovoj školskoj godini u JU Druga srednja škola Velika Kladuša.

Prema riječima direktora škole Fikreta Hadžića osjetno je smanjenje broja učenika, a razlozi su svima dobro poznati, među kojima je najizraženiji iseljavanje stanovništva. 

Nastavni proces se izvodi u jako kvalitetnim uslovima i uz pridržavanje svih propisanih mjera, mada se  određeni broj učenika buni protiv nošenja maski. Inače, sveukupna situacija vezana za koronavirus je ostavila tragove na usvojeno znanje učenika i kako ističe Hadžić nastoje motivisati učenike i profesore da se dodatno angažiraju na tom polju.

Direktor Hadžić kaže se razgovara o uvođenju novih zanimanja u školi, odnosno da su razgovarali sa lokalnim poduzetnicima o potrebama tržišta rada. U razgovoru sa Udruženjem frizera došlo se do zaključka o potrebi frizera, odnosno o potrebi uvođenju zanimanje frizer. Konačnu riječ da li će ovo ili neko drugo zanimanje biti uvedeno reći će resorno ministarstvo.

Inače, najveći interes u zadnjih nekoliko godina među učenicima vlada za poslovno pravnog tehničara, a od trogodišnjih škola za trgovca. U posljednjih nekoliko godina realizirano je više projekata koji su stvorili sve predispozicije za kvalitetno izvođenje nastave. Tako su sve učionice dobro opremljene, a i renovirane su u ovoj godini, zatim škola ima  četiri informatička kabineta, sa blizu 50 računara, i više od deset laptopa.

Od nedavno završenih projekata Hadžić ističe projekat asfaltiranja učeničkog dvorišta i prilaza školi kao i većeg dijela parkinga, a od aktuelnih projekat zamjene vanjske stolarije i utopljavanja objekta škole.

Od planiranih projekta Hadžić izdvaja projekat zamjeni krova na školi. Na kraju direktor Hadžić je naročito pohvalio Vijeće učenika ove škole za njihov aktivizam i više uspješno realiziranih aktivnosti.