Društveni aktivizam: U MIZ Ključ aktivno rade na brojnim projektima

.

Vjerski život u Ključu je prilično aktivan. Iako je trenutno vrijeme kada je manje događaja, a pridonosi tome i aktuelna pandemija, u Ključkom Medžlisu aktivnosti su brojne. Pored onih svakodnevnih kao što je vjerska pouka, obilježavanje značajnih datuma, radi se i na infrastrukturnim projektima...

Medžlis islamske zajednice Ključ uvijek je bio bogat vjerskim aktivnostima. Iako je trenutno aktuelna takozvana zimska faza mirovanja, vjerski život teče, a ljeto je obilovalo brojnim aktivnostima i obilježavanjima značajnih datuma. U toku je rad na nekoliko projekata, a dio njih bi trebao u proljeće biti završen, kazao je za našu medijsku kuću glavni imam MIZ Ključ Ermin ef. Vučkić i dodaje „Predstoji nam završetak infrastrukturnih projekata, uređenje i završetak radova oko gradske džamije, završetak projekta izgradnje Tekije omladinskog centra u Ključu“.

Jedan od značajnijih je i Muzej genocida u Biljanima, koji će biti stalni svjedok počinjenog zločina nad Bošnjacima ovog kraja. „Njegovo otvaranje ćemo ako Bog da upriličiti desetog jula koji se svake godine obilježava kao dan stradanja za područje Biljana, ali i za područje cijele općine pa i kantona“, objašnjava ef. Vučkić.

Prije nešto više od godinu dana Medžlis je završio izgradnju zgrade svog administrativnog sjedišta. Radi se o moderno izgrađenom i opremljenom objektu, a kako su prepoznali da sportaši ove općine postižu vrhunske rezultate iako treniraju u neuslovnim prostorijama u jednom dijelu objekta su im napravili sportsku salu koju mogu koristiti besplatno.

„Dvorana, odnosno prostorija je opremljena podnim grijanjem, imamo struju, vodu, wc-ove, kompletnu infrastrukturu i sve obezbjeđuje Islamska zajednica Ključ.“ Govori Sanel Hadžić, predsjednik taekwondo klub-a „Frenki“ Ključ i dodaje „Kad imamo određena takmičenja višeg nivoa, reprezentativna i finansijski nas dodatno pomognu tako da možemo reći jedno veliko hvala“. Pored aktivizma mladih prisutan je i ženski aktivizam, a posebnu pažnju pridaju porodici kao stubu društva.