Drvo za ogrev trune, radnicima prijete otkazi

.
Odlukom o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta van granica Bosne i Hercegovine, koju je prije nekoliko mjeseci donijelo Vijeće ministara BiH, nezadovoljni su brojni proizvođači iz Unsko-sanskog kantona, a neki od njih najavljuju prestanak proizvodnje i otpuštanje radnika.

 

Sead Keranović, vlasnik firme "Sana City" iz Sanskog Mosta, navodi kako se šteta koja im je pričinjena mjeri stotinama hiljada maraka.

U krugu ovog preduzeća trenutno se, prema njegovim riječima, nalazi preko 5.000 kubnih metara drveta, koje propada i biće za nekoliko mjeseci neupotrebljivo.

Drvo za ogrev, kaže Keranović, izvoze na tržište Austrije i Italije, gdje imaju kupce od kojih su neki ranije uplatili avanse za robu koja ima sada ne može biti isporučena.

S obzirom na to da je lokalno tržište zasićeno, Keranović kaže kako drvo za ogrev sada nema kome prodati.

"Drvo za ogrev nismo prodavali lokalnim kupcima, izuzev u nekim manjim količinama. Ovo su drva od prošle godine i ako ih do decembra ne prodamo, ona će biti neupotrebljiva. Kupci neprestano zovu, ljudi su uplatili avanse i očekuju robu, a prijete i sudskim tužbama", navodi Keranović.

Ukoliko dođe do produženja važenja sporne odluke do kraja ove godine, kako se predlaže, Keranović ističe kako će biti prinuđen staviti katanac na svoju firmu i otpustiti 25 radnika.

"Kada je riječ o ovoj zabrani, svi pominju pelet, a niko proizvođače ogrevnog drveta. Nije istina da nema drveta na tržištu, ima ga, ali ga nema ko kupiti. S peletom je drugačija situacija. Ovo je van pameti da ti neko ne da radiš, puno sam para uložio u ovaj biznis. Kako ću ja izmirivati svoje obaveze, ko će mojim radnicima davati plate i plaćati kredite? Brine li se iko da ću ja završiti na sudu? Neko se poigrava našim životima", pita se Keranović, dodajući kako je godišnji obrt firme 1,2 miliona maraka. Smatra kako je motiv ove odluke u pogodovanju određenim političkim interesnim lobijima kako bi pojedinci ostvarili ekstraprofit u obavljanju ove djelatnosti.

Proizvođači peleta i ogrevnog drveta iz Unsko-sanskog kantona pokrenuli su ranije inicijativu da se sporna odluka o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta stavi van snage.

Navode kako im je ona pričinila ogromnu ekonomsku štetu, a nije dovela do smanjenja cijena peleta i ogreva na tržištu, već je imala kontraučinak. Također, navode kako će zbog svega izgubiti inostrane partnere, koji će se preorijentisati na druga tržišta, a mnogi biti primorani da ugase vlastitu proizvodnju.

Proizvođače je podržao i premijer USK Mustafa Ružnić, koji je također zatražio od Vijeća ministara BiH da stavi van snage spornu odluku, a da ostane samo ona koja se odnosi na zabranu izvoza sirovina.

U narednom periodu proizvođači iz oba entiteta najavili su sastanke i zajednički nastup prema nadležnim institucijama kako bi zaštitili proizvodnju i vlastite interese.