Država Katar donira skoro 7 miliona maraka IZBiH

katar
U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sutra će biti upriličena svečanost potpisivanja dva ugovora koje finansira Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar u okviru projekata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ambasade Katara u Sarajevu.

 

Prvi projekt u visini od 2.000.000 EUR odnosi se na kupovinu objekta HECO na Baščaršiji i pretvaranja u vakufski hotel, dok se drugi projekt odnosi na dovršavanje izgradnje Islamskog centra i džamije u Lukavcu u visini od 1.458.403 EUR.

Podsjetimo, u maju ove godine Država Katar je uputila u Bosnu i Hercegovinu Dreamliner 787 Boeing, jedan od najvećih civilnih aviona s vrlo vrijednom i značajnom medicinskom i zaštitnom opremom za Bosnu i Hercegovinu. Bila je to prva pomoć jedne arapske države upućena Bosni i Hercegovini!

Vlada Katara je u potpunosti finansirala izgradnju nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke, donirajući više od 8,8 miliona dolara. Ovo je prva zgrada koja je namjenski građena da bude biblioteka, a ujedno i najstarija ustanova na prostorima zapadne Evrope i Balkana.

U njoj se čuva najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi, što predstavlja najveći doprinos naučnoj i kulturnoj važnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu regiju i šire.

Katar, također, pomaže i očuvanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Nedavno su tako uputili značajnu donaciju Arhivu Bosne i Hercegovine za renoviranje dvije prostorije u kojoj se nalazi arhivska građa od historijske važnosti za našu zemlju.

Ukupna vrijednost donacije je 128.512,51 KM.