Država ne zna ništa o tome kakav je ugovor o nabavci vakcina RS sklopila sa Rusijom!

Vakcina
Entitet RS još jednom zaobišao državni nivo: Ministarstvo civilnih poslova ne zna ništa o aranžmanu

 

Ministarstvo civilnih poslova BiH nije upoznato sa načinom zaključenja niti sa sadržajem predugovora sa Ruskom Federacijom za nabavku 1.200.000 doza vakcina protiv koronavirusa ni prije ni nakon zaključenja. Ovom ministarstvu uopće nije poznato kakav je sadržaj dokumenta.

Ovakav odgovor dobio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić od Ministarstva civilnih poslova BiH koje je krovna institucija kada je riječ o nabavci vakcina za našu državu.

 

Naime, Zvizdić je upitao ovo državno miistarstvo za mišljenje o pravnom statutu predugovora koji je RS sklopila s Rusijom „imajući u vidu činjenicu da je isključivo BiH potpisnik Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijanskom za vakcine (GAVI) te da prema Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore“. Kako je naveo, prema članu 3. stav (2) tačka d) Ustava BiH „svaki entitet može sklapati sporazume sa državama i međunarodnim organizacijama, samo uz saglasnost PSBiH“ a u konkrentnom slučaju takve saglasnosti nema.

Image
Faksimil

Na upit da li je ugovor koji je sklopila RS u suprotnosti koji je država ima sa GAVI-jem, Ministarstvo civilnih poslova BiH koje predvodi ministrica Ankica Gudeljević ističe da nije upoznato sa načinom zaključenja niti sa sadržajem ugovora RS-a sa Rusijom niti znaju da li u tom ugovoru ima išta što bi ometalo primjenu postojećih ugovora o nabavci vakcina sa GAVI-jem.

Da apsurd bude još veći, iz Ministarstva civilnih poslova su potvrdili da uopće nisu ni obaviješteni o potpisivanju navedenog predugovora između RS-a i Rusije

Krajem oktobra predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik saopćio je kako je Republika Srpska potpisala predugovor sa Rusijom “na 1.200.000 doza vakcine protiv koronavirusa, što znači da će svaki stanovnik RS-a imati vakcinu.