Državljani Albanije mogu u Srbiju samo s ličnom kartom

alb
Odluka je rezultat sporazuma o slobodnom kretanju građana koje su Srbija i Albanija potpisale 9. novembra.

 

Vlada Srbije usvojila je odluku kojom se omogućava državljanima Republike Albanije ulazak na teritoriju Republike Srbije bez putne isprave, sa važećom biometrijskom ličnom kartom, prenijela je agencija Tanjug u četvrtak.

Ova odluka rezultat je potpisanog međudržavnog sporazuma između dvije države kojom će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa država Zapadnog Balkana, saopćila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Primjenom ove odluke, kako se navodi, stvaraju se dodatni preduvjeti za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvjetne, sportske i kulturne saradnje između dvije države.

Mini Schengen

Agencija Hina navodi kako je današnja odluka rezultat sporazuma o slobodnom kretanju građana koje su Srbija i Albanija potpisale 9. novembra, u okviru regionalne inicijative „Mini Schengen“.

U sklopu iste inicijative Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su 9. novembra potpisale memorandum o saradnji u borbi protiv COVID-a 19, dodaju agencije.

Memorandum i Sporazum su potpisani u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a potpisali su ih premijeri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije - Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama