Državni dom naroda danas odlučuje: Povećanje plata političarima ili ipak ne

dom naroda

Danas s početkom u 11 sati bit će održana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Između ostalog, delegati u Domu naroda, donijet će konačnu odluku i o spornom povećanju plata parlamentarcima i ministrima kao i uposlenicima u državnim institucijama.

Ova tema je izazvala brojne reakcije s obzirom da se u budžetu planira povećanje plata funkcionerima i do 500 KM, iako već imaju ogromna mjesečna primanja, a radnicima državnih institucija do 100 KM.

SVE PO ZAKONU

Zašto niko nije uložio amandman da se povećanje plata ne odnosi na političare?

Pojedini parlamentarci pravdaju se da su prihvatili ovakav budžet, jer se njima povećavaju plate potplaćenih uposlenika institucija. I političari i uposlenici su pod istom budžetskom stavkom, pa povećanje jednima automatski znači i povećanje drugima.

Opozicioni parlamentarci su glasali protiv usvajanja budžeta, a kao razlog za to su istakli to što je njime predviđeno povećanje plata i političarima.

Međutim, niti jedan parlamentarac nije pokušao da inicira pravno rješenje kojim bi se zvaničnici izuzeli od povećanja plata.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio da će povišicu od 500 KM, ako i Dom naroda usvoji budžet, uplatiti humanitarnom udruženju Pomozi.ba te je pozvao i ostale stranačke kolege iz državne vlasti da to urade. Neki su ovaj Izetbegovićev potez ocijenili kao populističkim.