Državni nivo nikada nije donirao Srebrenici novac koji je obećan 2015. godine

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da puna dva mjeseca čeka odgovor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika Mirka Šarovića na poslaničko pitanje - kada će Vijeće ministara ispuniti obećanje iz 2015. i općini Srebrenica uplatiti dva miliona KM pomoći za realizaciju infrastrukturnih projekata.

"Pitanje sam postavio 16. aprila i odgovor čekam dva mjeseca. Općina Srebrenica, uprkos brojnim urgencijama, obećana sredstva čeka tri godine, a Zvizdić i Šarović šute. Sada sam više nego siguran da Zvizdić neće da uplati ta sredstva jer je načelnik opštine 2016. godine postao Srbin Mladen Grujičić, dok Šarović, kao i obično, ćuti i odobrava Zvizdićeve odluke", rekao je Košarac Srni. 

On je dodao da je ovih dana imao namjeru da Zvizdiću i Šaroviću pošalje novu pismenu urgenciju, ali da je odustao nakon svega što se u posljednjih nekoliko dana dešavalo na konferenciji "16 plus jedan" u Sofiji i na investicionoj konferenciji u Londonu.

On je ocijenio da Zvizdićevo odbijanje da uplati dva miliona KM općini Srebrenica predstavlja ključni dokaz da vrh SDA nije za suživot Srba i Bošnjaka u toj općini.

"Projekte rekonstrukcije tri regionalna puta, koji su trebali da budu finansirani od tog novca, podržali su i srpski i bošnjački predstavnici u općini Srebrenica. Zvizdiću i vrhu SDA, očito, nije stalo do boljeg života svih u toj općini, već do političkih predstava koje tamo prave svakog 11. jula, zajedno sa podlim i pokvarenim predstavnicima međunarodne zajednice koji ih na to podstiču", poručio je Košarac.