Državni parlamentarci ni nakon četiri godine ne znaju koliko ih treba biti na glasanju

Državni parlamentarci na posljednjoj sjednici u ovom mandatu, vjerovali ili ne, raspravljali su o tome na koji način odlučuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nejasnoće su uslijedile nakon što su predstavnici SNSD-a i DNS-a odbili da učestvuju u daljnjem radu Parlamentarne skupštine BiH, ogorčeni činjenicom da je s današnjeg dnevnog reda skinuta njihova inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Neki od zastupnika nakon toga su tvrdili kako ne postoji "kvorum za odlučivanje" s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje dovoljan broj zastupnika iz bh. entiteta RS. Dodatnu pometnju unijelo je i kašnjenje članice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto koja se kasnije nego što je trebalo pojavila u sali državnog parlamenta.

Zastupnik Damir Arnaut kazao je da u Ustavu BiH ne postoji nikakav "kvorum za odlučivanje" već samo kvorum za rad, a koji je postojao i bez zastupnika iz SNSD-a i DNS-a. Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoji autentično tumačenje OHR-a i da se iz njega može izvući zaključak da ne postoji kvorum za odlučivanje na današnjoj sjednici.

Zamjenik predsjedavajućeg Šefik Džaferović rekao je da postoje svi uvjeti za rad Zastupničkog doma PSBiH s obzirom na to da postoji kvorum. Predložio je da se prekinu sve rasprave i da se nastavi s radom.

Zastupnik Momčilo Novaković citirao je odredbe Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH navodeći da današnja sjednicu ne treba nastaviti jer se ne mogu donositi odluke, odnosno usvajati zakoni. Njegove tvrdnje osporavao je Arnaut koji je kazao da su stvoreni svi uslovi za odlučivanje ističući da Novaković ne citira sve odredbe Poslovnika o radu.

Današnjoj sjednici prisustvovalo je pet zastupnika iz Republike Srpske i to Sadik Ahmetović, Aleksandra Pandurević, Jovan Vukovljak, Mladen Bosić i Momčilo Novaković.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić rekao je da ne može vjerovati da pred sami kraj mandata zastupnici raspravljaju o tome kako se odlučuje u Zastupničkom domu PSBiH.

S njim se složio i zastupnik Sadik Ahmetović koji je kazao da nakon skoro četiri godine mandata državni parlamentarci na posljednjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, nakon niza usvojenih odluka i zakona, raspravljaju o tome kako se odlučuje.

Dodatnu pometnju unio je šef Kluba zastupnika HDZ-a Nikola Lovrinović koji je rekao da današnja rasprava, koja ide u pravcu da je za rad potrebno minimalno pet delegata iz RS-a i deset iz FBiH, dokazuje kako se Hrvati ne pitaju ni za šta. Lovrinović je nakon ove izjave zatražio pauzu od pola sata.