Državni službenici FBiH, njih 7.200, danas nisu dobili plate

"Državni službenici FBiH, njih 7.200, nisu dobili plate zato što nije usvojen budžet FBiH", rekao je predsjednik Sindikata državne uprave FBiH Samir Kurtović, te pojasnio da je Sindikat obaviješten da će se pitanje budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH razmatrati u narednu srijedu.

"Mi očekujemo, u najužoj varijanti, da te plate budu u petak, to je 22. feburara, ako ne, onda bi to bilo u ponedjeljak. Prije svega išle bi boračke naknade, civilne invalidnine, a tek onda plate", kaže Kurtović. 

Kurtović dodaje da su u Sindikatu svjesni činjenice da nakon što Zakon usvoji Dom naroda, isti moraju potpisati i predsjednik, te potpredsjednici FBiH.

"Imamo veliki broj poziva članstva, a u vezi sa kašnjenjem plate, očekujemo da će i banke imati razumijevanje za kredite koje imaju uposlenici"

Među 7.200 osoba koje danas nisu primile platu su zaposleni u FUP-u, Poreskoj upravi FBiH, Sudska policija...

"Jedan sudski policajac, jedan stražar koji čuva zatvorenike, ima platu od 850 do 950KM, ti ljudi žive od te plate", poručuje Kurtović.

Iz Sindikata odbacuju mogućnost da tek konstituisani Dom naroda, koji bi trebao zasjedati 20. februara ne postigne dogovor, i ne izglasa Budžet, koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. 

"I kao čovjek i kao predsjednik Sindikata, ne vjerujem da se to može desiti, to bi bilo katastrofa, nastao bi haos u Federaciji", zaključio je sagovornik N1.