Đukanović nakon susreta u Briselu: Nije dobro da se vraćamo u greške iz 90-ih

slika
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je izuzetno važnim održavanje večerašnjeg sastanka lidera zapadnog Balkana sa čelnicima Evropske unije u Briselu. On je nakon susreta kazao kako je to dokaz posvećenosti nove evropske administracije prema regionu zapadnog Balkana i njegovoj evropskoj perspektivi.

- Večeras smo govorili o novom investicionom okviru koji se priprema u Briselu i koji bi bio verificiran na samitu u Zagrebu i vjerujem da je to suštinski važan impuls za proces razvoja našeg regiona. Ovaj sastanak je bio prilika da saopćim ono što je viđenje Crne Gore, u odnosu na trenutno stanje odnosa na relaciji EU zapadni Balkan i na prijedlog novih politika EU prema zapadnom Balkanu - rekao je Đukanović.

Na pitanja novinara kako je izgledao njegov susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem s obzirom na pogoršane odnose, Đukanović je kazao kako je večeras tema bila odnos Evropske unije i zapadnog Balkana, te da se svako potrudio da se ona pitanja koja se tiču unutrašnjosti zemalja ne iznose u prvi plan.

- Nije dobro da bilo ko od nas daje sebi za pravo da se vraćamo u greške iz 90-ih, kada pokušavamo da sa viškom pažnje prema nacionalnim manjinama u drugim državama pokazujemo nedovoljno pažnje prema suverenitetu svake od naših država. To su greške koje smo vidjeli. Mogu biti zavodljivi pozivi sa ove ili one strane o navodnoj ugroženosti - rekao je Đukanović.

 

Image
ggg

Komšić iz Brisela: Nemojte vi baš misliti da je Milorad Dodik toliko važan ovdje

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na poziv predsjednika Evropskog vijeća Čarlsa Mičela (Charles Michel), prisustvovao je neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

Komšić je nakon sastanka dao kratku izjavu medijima.

- Nemojte vi baš misliti da je Milorad Dodik toliko važan ovdje u Briselu i da se neko baš toliko obazire na njega. Ono što sam ja sa gospodinom Vučićem usput progovorio, jeste da njemu baš nije drago zbog toga što smo mi reagirali prema njemu na način kako je on nastupio prema gospodinu Dodiku, rekao je Komšić i dodao:

- Dakle, vidio sam da ga je to malo uvrijedilo i povrijedilo, ali Bože moj, šta ćete, to je tako.

- Potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji zapadnog Balkana, te najavljeno da je Evropska unija odlučna ojačati podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regionu. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa - navedeno je u saopćenju.

Kako je istaknuto, razgovarano je i o novoj metodologiji pristupanja za zemlje zapadnog Balkana i otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Večeri su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), te visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj (Josep Borrella).

Od lidera iz regije prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjski poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i premijer Albanije Edi Rama.