Duraković: Ne očekujemo više ništa, osim da nam uzmu nekretnine i da umremo

asd
Kod nas sudovi sude kako kažu HDZ i SDA, navodi Duraković - Više od 11.000 bh. građana podiglo kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je tužbe sedam hrvatskih banaka protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga “Potrošač” zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih za kredite u švicarskim francima.

Privatne tužbe

Presudom je potvrđena ništavnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, na osnovu kojih su korisnicima kredita rate preko noći značajno rasle.

Ovom presudom banke su ostale bez ikakvih pravnih lijekova da osporavaju zahtjeve korisnika kredita, a njima je sada otvoren put da privatnim tužbama dobiju sva sredstva koja su uplatili nakon primjene promjenjive kamatne stope i rasta ugovorenih rata, kao i zatezne kamate za preplaćene iznose. Takvo pravo imaju korisnici svih vrsta kredita u švicarskim francima (CHF).

- Našim ljudima to ne znači ništa, jer mi u Bosni i ne očekujemo više ništa, osim da nam uzmu nekretnine i da umremo – kaže predsjednik Udruženja “Švicarac” Kemal Duraković.

Više od 11.000 bh. građana svojevremeno je podiglo kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Duraković pojašnjava da su presude sudova, dok se nije umiješala politika, išle u korist korisnika kredita.

Ništavni ugovori

Potom je nastupio period u kojem su iste sudije mijenjale i vlastite odluke, predmeti su godinama stajali u ladicama, a u slučajevima pozitivnih ishoda na nižim instancama presude bi bile poništavane s viših sudskih instanci.

- Sud EU u nekoliko navrata kazao je da su ovi ugovori ništavni. Vrhovni sud Hrvatske je, evo, kazao da su ništavni i valutna klauzula i kamatna stopa, a to su osnovni segmenti ugovora. Kod nas sudovi sude kako kažu HDZ i SDA. Mi smo svi prenijeli Zakon o obligacionim odnosima iz bivše Jugoslavije, njegov sadržaj je isti, ali ovdje ne sude znanje ni struka, već SDA i HDZ – ogorčen je Kemal Duraković.

Udvostručena zaduženja

Nakon oscilacija kursa franka u 2011. i 2015. godini zaduženja bh. građana koji su uzeli kredite u CHF skoro su udvostručena, pa mnogi više nisu bili u mogućnosti da vraćaju rate. Neki su, u dogovoru s bankama ili putem sudova, uspjeli riješiti problem, mnogi su preminuli ne dočekavši pravdu, a mnogi dužnici odlučili su se na očajnički čin, izvršili su samoubistvo.