Duraković: Ovo je diskriminacija koja traje već 15 godina

Ćamil Duraković
Policijski službenici Policijske uprave Zvornik podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina izvještaj protiv bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića zbog postojanja osnova sumnje da je, kako je saopćeno, počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

On se tereti da je tokom 2015. i 2016. godine, u svojstvu načelnika općine Srebrenica, kao investitora, izvršio plaćanje po većem broju faktura ispostavljenih od izvođača radova o zimskom čišćenju lokalnih i nekategoriranih puteva na području te lokalne zajednice, iako je s istim izvođačem već bio zaključen ugovor o obavljanju tih poslova. 

Tim povodom kontaktirali smo Durakovića, koji je za "Avaz" otvoreno kazao da se ovdje radi o otvorenoj diskriminaciji njega kao osobe od policije RS.

- Još prije mjesec i po pozvali su me iz policije u Zvorniku da dam izjavu zbog ovih okolnosti i navodne zloupotrebe službenog položaja jer sam bio načelnik Srebrenice 2015. godine, ali taj poziv je uslijedio odmah nakon mog javnog istupa o postupcima Mladena Grujičića (načelnik općine Srebrenica, op. a.) na Badnje veče i četničkim pjesmama koje su se orile po Srebrenici - kazao je Duraković.

Naglašava da je na ovakve stvari navikao, s obzirom na to da mu se slične stvari dešavaju već 15 godina.

- Doktorirao sam ovaj sistem i znam kako, kada i zašto rade. Ovo nije vijest, već stvar koja mi se dešava već godinama i mogu prepričati svaki poziv koji sam dobio i koji je na kraju doživio fijasko. To je samo bio pokušaj maltretiranja, jer, ako si rekao nešto protiv sistema, ako si prozvao vlast i rekao da je diskriminatorska, da Grujičić negira genocid, da pjeva četničke pjesme, odmah dolazi prijava. Ispada da je moj kriminalni dosje poput onog dilera El Čapa i kada otvoreno javno pričam - kaže Duraković.

Pojašnjava da načelnik općine potpisuje akte koji prolaze kroz filter odjeljenja.

- Imate odjeljenje za finansije, odjeljenje za urbanizam, Nadzorni organ, Komisiju za javne nabavke. Kada sve te filtere prođe, dođe kod mene na potpis, a mene sumnjiče da sam zloupotrijebio službeni položaj jer sam potpisao ugovor koji nema kompletnu dokumentaciju. To je nemoguće, po zakonu o budžetskom sistemu. Finansije neće pustiti nalog ako u predmetu nema kompletne dokumentacije, a to je ugovor, zapisnike komisije za tehničke prijeme, nadzore - kaže nam Duraković.

Na kraju je kazao da, ako mu se na ovaj način htio osvetiti aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, onda nije morao pozitivno ocijeniti prvi izvještaj 2016. godine, koji obuhvata godinu u kojoj je Duraković i radio.

- Tada je mogao iznijeti sve nepravilnosti ako sam nešto pogrešno radio, ali pozitivno je ocijenio rad. Zašto je čekao pet godina - pita se Duraković.