Duraković: Rezultati izbora bi svima trebali biti lekcija, predstavljat ću korektiv vlastima u RS

Ćamil Duraković je kao nezavisni kandidat za potpredsjednika RS na proteklim izborima osvojio 10.247 glasova, što nije bilo dovoljno da mu CIK BiH dodijeli mandat, ali je dovoljno da s tim političkim legitimitetom u narednom periodu predstavlja korektiv onima koji predstavljaju interese povratnika u RS-u.

"Nijedan predstavnik probosanskih stranaka rezultate izbora u entitetu Republika Srpska ne bi smio okarakterisati kao pobjedu, jer bi svima ovo trebalo biti neka lekcija. Ja prije svega imam namjeru ponovo razgovarati s nekim političkim liderima i s ljudima koje sam uvezao kroz svoju kampanju, kako bismo artikulisali ovu političku snagu koja je vidljiva", najavio je Duraković u izjavi za Klix.ba.

Napominje da ljudi koji su mu dali podršku očekuju nešto od njega, a da ih on neće ostaviti i iznevjeriti.

"Mi ćemo raditi na tome da naš glas bude jasan, da tražimo od naših izabranih predstavnika u entitetu da budu dijelom vlasti. Mi ne želimo biti dijelom svađe zbog koje nas se na terenu kažnjava time što se diskriminatorski odnose prema nama; tako što nam se ukida jezik, što nam se ne dozvoljava da budemo zaposleni u javne institucije, što od dvije milijarde budžeta mi dobijemo tek nekih 140 hiljada KM. Mi želimo biti taj glas i snaga, korektivni faktor našim predstavnicima da ne čine nešto što će biti šteta za nas povratnike koji žive ovdje", istakao je on.

Najavio je kako u tom smjeru planira održavati kontakte i sastanke, ali da ne može govoriti o tome da li će se priklanjati nekoj političkoj opciji ili će djelovati kroz nevladin sektor. 

"Ako pogledate rezultate izbora - Proevropski blok, Nezavisni blok i Nezavisna bh. lista - svi zajedno kad saberu glasove imaju manje glasova od mene. To govori o legitimnoj političkoj snazi pojedinca koji se zove Ćamil Duraković sa svojim programom. Nastupio sam kao pojedinac, bez infrastrukture, bez stranke. Radit ću na tome da naš glas bude jasan. Ja planiram svoju životnu i političku borbu nastaviti na ovim prostorima", kazao je Duraković.

Prema njegovim riječima, na proteklim izborima pokazala se politička nezrelost probosanskih političkih opcija u entitetu Republika Srpska, budući da nisu uspjeli ujediniti biračko tijelo od 30 do 40 hiljada glasača na jedinstvenu listu.

"Rezultate izbora niko ne može predstavljati kao pobjedu. To je bacanje rukavice nama povratnicima u lice, koji imamo djecu koja prolaze kroz sve različite diskriminacije. O tome niko ne misli, nego samo pred izbore prolete kroz Srebrenicu, osvoje glasove na ovaj ili onaj način, povratnicima daju malo finansijske pomoći, izvaraju ih i kupe svoje četiri godine. Jadna je ta vlast koja nije osvojena nekim širim zajedništvom i gdje nismo postali relevantan politički faktor. U Banjoj Luci nas danas ismijavaju - ne trebamo ni poziciji ni opoziciji sa svoja četiri poslanika u NSRS-u", rekao je on.