Duraković: Vlast u RS-u sistemski i sinhronizovano destabilizira ionako krhku političko sigurnosnu situaciju u BiH

sadf

Prikupljanje informacija o pripadnicima Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine, a koji žive u entitetu Republika Srpska nije ništa drugo do kontinuitet institucionalne represije nad Bošnjacima, izjavio je Ćamil Duraković, bivši načelnik Općine Srebrenica, grada gdje je nad bošnjačkim stanovništvom počinjen genocid i ubijene 8.372 osobe.

 

Duraković kaže da nad povratničkim stanovništvom represije nisu novina.

Kako je Bošnjacima u entitetu RS poznata strategija institucionalne represije prema svima koji ne podržavaju banjalučki režim, tako ova vijest više nije ni vijest ni novost, već naša višegodišnja realnost. Zbog ukazivanja na takve i slične slučajeve, tradicionalno smo etiketirani ultradesničarkim nacionalistima, koji “bez razloga” stvaraju nemir – kaže Duraković.

Podsjetio je na malo poznatu činjenicu da su, zbog navodnog terorizma, Bošnjaci često hapšeni pa puštani, da su povratnici, bivši pripadnici Armije RBiH, pozivani na „informativne razgovore“, te zastrašivani radi iznuđivanja informacija o ratnim zločinima.

Svakako da će MUP RS-a braniti svoje postupke činjenicom da organ obavljanja poslova državne uprave ima pravo na “redovne” aktivnosti prikupljanja informacija. Međutim, postavlja se pitanje zašto se to provodi vikendom, neradnim danima, i zašto MUP RS službeno ne zatraži tu informaciju od Ministarstva odbrane BiH – ističe Duraković za Preporod.info.

Smatra da vlast u RS-u sistemski i sinhronizovano destabilizira ionako krhku političko sigurnosnu situaciju u BiH, a koja je posebno kulminirala ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ukrajina je žrtva agrsije, baš kao što je 1992. godine bila BiH, opsada Kijeva je skoro identična opsadi Sarajeva… Nažalost, ni dan-danas Srbija i entitet RS se ne odriču preferiranja i uvažavanja agresorske politike. Srbija se ne odriče ni svojih ciljeva iz ’90-ih, dok šansu za to traži u ovom trenutnom globalnom raspadu sistema – stava je Duraković.