Dva krivična djela, jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, 40 pacijenata u Hitnoj

asd
Planiranom dinamikom odvijaju se isporuka pitke vode, odvoz smeća, te održavanje gradske čistoće, doznajemo u javnim preduzećima „VIK“ i „Komunalije“.

– Isporuka električne energije je stabilna.

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnoj jedinici Velika Kladuša: od 09:00 do 12:00 sati za trafopodručja: Šabića put, Joše, Joše 2, Gimnazija.

– Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša pružila je zdravstvenu zaštitu za 40 pacijenata. Dežurni doktori Mustafa Hodžić i Ševal Mešanović na dalje liječenje u KB Bihać uputili su tri pacijenta.

– U COVID ambulantu javilo se 14 pacijenata. Bez daljeg upućivanja.

– Velikokladuška Policijska stanica u protekla 24 sata zabilježila je dva krivična djela i jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

– Bez intervencija u prethodna 24 sata bila je Vatrogasna jedinica Velika Kladuša, saznajemo od dežurnog vatrogasca Kapića.

– Prema informacijama iz BIHAMK-a, na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, a posebno izdvajamo dionice uz rijeke Bosnu, Savu i Spreču. Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a i dalje upozoravamo na opasnost od mogućih odrona i klizišta, te savjetujemo oprezniju vožnju. Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Saobraćaj na Graničnom prelazu Maljevac – Velika Kladuša odvija se slabim intenzitetom, bez zadržavanja i gužve. U poslijepodnevnim satima očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na ulazu u našu zemlju.

– Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama. Dnevna temperatura od 9 do 15, na jugu do 19 °C.

– Nakon hladnijeg prijepodneva, mjestimično uz dugotrajnu maglu, temperature će tokom dana porasti i uz povremene sunčane intervale opšta slika će se djelimično popraviti u većem dijelu zemlje. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake. Prilikom boravka na otvorenom poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima i posvetiti pažnju odijevanju, osobito tokom jutra i večeri.

– Svjetski dan borbe protiv upale pluća (pneumonija) obilježava se 12. novembra. Pneumonija ili upala pluća je najteža akutna bolest dišnih puteva uzrokovana različitim mikroorganizmima: bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Od upale pluća može oboljeti svako, no češće obolijevaju osobe narušenog zdravlja usljed različitih hroničnih bolesti i osobe starije životne dobi. Iako postoje sezonske varijacije s većom učestalošću upale pluća tokom zimskih mjeseci od upale pluća može se oboljeti tokom cijele godine. Upala pluća često se razvija nakon prehlade ili gripe, ali se može razviti i kao potpuno samostalna bolest.