Dvije intervencije policije i jedna vatrogasaca u Velikoj Kladuši

321
Evo dešavanja u proteklih 24 sata na područiju Velike Kladuše

 Rijeka Una predstavlja simbol života i simbol Bosanske Krajine kojim se svi ponose. Njenu smaragdnu ljepotu opisivali su u brojnim pjesmama i pričama, a mnogi je pamte po druženjima, prijateljstvima i prvim ljubavima. Danas se obilježava njen dan. Ime Una potiče od korijena imenice “unda”, što znači “uzburkana voda, voda, val”. Po drugim nalazima riječ Una potiče od riječi “uno”, što ima značenje “jedna, jedina”. Rijeka koja je svojom ljepotom i netaknutom prirodom prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, jedinstvena je i po tome što je vječita smaragdna inspiracija i nadahnuće slikarima, književnicima, putopisacima, fotografima. Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko – turističke manifestacije Una – regata.

Hitnu pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša javilo se 38 pacijenata. Dežurni doktori bili su dr. Amra Zulić i dr. Kasim Selman.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša zabilježili su jedno krivično djelo i jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira. Saobraćajnih nezgoda nije bilo.

Prema riječima dežurnog Okanovića, vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana u jutarnjim satima imali jednu intervenciju kod Dupleksa gdje je došlo do zapaljenja kontejnera s otpadom.

Prema jutros dostupnim informacijama nadležnih službi, bez problema u isporuci električne energije i pitke vode, dok se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvija prema planu.

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale odrone. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini većinom mala do umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju na sjeveru Hercegovine. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C.

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih bolova, malaksalosti, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja u Bosni i na sjeveru Hercegovine.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se od 1969. godine kada je formirana Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u Parizu i na ovaj dan potpisana je Prva međunarodna telegrafska konvencija 1865. godine. Cilj obilježavanja 17. maja kao Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu jeste afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu.