Dvije nuklearke obustavile rad u Francuskoj zbog vrućina

Dvije nuklearne elektrane na istoku Francuske privremeno su obustavile rad zbog visoke temperature i toplotnog vala koji je zahvatio zemlju, saopćila je francuska elektrodistribucija (EDF).

Nuklearna centrala u Enu, u blizini granice sa Švicarskom, obustavila je rad poslije podne zbog visoke temperature rijeke Rhone, prenosi Beta.

Druga centrala, u Fessenheimu na granici s Njemačkom i Švicarskom, smanjila je proizvodnju i radi s jednim od dva reaktora.

Elektrodistribucija nije isključila mogućnost dodatnog smanjenja proizvodnje struje zbog vrućine, dodajući da to ne bi trebalo da ugrozi domaćinstva jer je u pitanju ljetnji period kada se manje koristi električna energija.

Velike vrućine

Velike vrućine u Evropi pogodile su u petak najviše Španiju i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplotni udar od 2003, jedne od najgorih godina po šumskim požarima.