Dvije osobe poginule, a nekoliko ih povrijeđeno u željezničkoj nesreći

nesreća
Dvije osobe su poginule, a nekoliko ih je povrijeđeno u utorak u željezničkoj nesreći sjeverno od Kaira, saopćilo je egipatsko ministarstvo zdravstva nakon najnovije željezničke nesreće u toj zemlji.

 

U ranijem popisu ministarstva koje je prijavilo jednu poginulu osobu, navodi se i 16 povrijeđenih, uključujući šestero koji su već liječeni i otpušteni iz bolnica. Nesreća se desila u Qalyubu, sjeverno od prijestolnice Kaira u delti Nila.

Egipatska nacionalna željeznička uprava saopćila je da se nesreća desila kada je putnički voz koji je ulazio u stanicu Qalyub prošao kroz signal za zaustavljanje.

To je dovelo do iskakanja lokomotive i prvog vagona - navodi se u saopćenju.

Na fotografijama s mjesta nesreće vide se prvi koji su reagovali kada su se približili vagonima koji su još bili nakrenuti desno gore, iza visokog zida u naseljenom dijelu grada. Policija je formirala zabranjenu zonu kako bi zadržala masu koja se nalazila na drugim zidovima u blizini. Kasnije je dovedena dizalica da podigne vagon koji je iskočio iz šina za koji se činilo da je djelimično zdrobljen.

Za egipatske željezničke nesreće uglavnom se okrivljuju loša infrastruktura i nemarno održavanje. U aprilu 2021. ministar saobraćaja Kamel el-Vazir smijenio je čelnika željezničke uprave nakon zgražanja javnosti u najmnogoljudnijoj zemlji arapskog svijeta zbog lošeg upravljanja dotrajalim željezničkim linijama. Otpuštanje je uslijedilo dva dana nakon nesreće koja je odnijela 23 života.

Ašraf Raslan je smijenjen u sklopu kadrovskih restrukturiranja najviših željezničkih zvaničnika.

Cilj tih odluka nije samo promjena rukovodstva vlasti, već su u skladu s narednom etapom koja zahtijeva, potpunu nadogradnju željezničke mreže - saopćeno je tada iz ministarstva saobraćaja.

Promjene koje su u toku imaju za cilj pružanje boljih usluga, danonoćni rad na opsluživanju putnika i nadogradnju tih osnovnih usluga zahvaljujući kojima se prevoze milioni putnika godišnje - navodi se u saopćenju.

U martu 2021. najmanje 20 ljudi je poginulo, a skoro 200 je povrijeđeno u željezničkoj nesreći u južnom Egiptu, sudeći prema službenom izvještaju, koji su vlasti nekoliko puta revidirale.