Dvije osobe uhapšene tokom okupljanja grupe "Pravda za Davida" u Banjoj Luci

Policijski službenici PU Banja Luka uhapsili su večeras dvojicu muškaraca koji su stajali na Trgu Krajine zajedno s drugim građanima i članovima pokreta "Pravda za Davida".

Policajaci nisu izdali nikakvu naredbu, samo su stajali i posmatrali građane koji su se kretali okolo, nakon čega je uslijedilo hapšenje. Novinari su sve snimali, a neki su radili prenos uživo na Facebooku.

Prema riječima očevidaca, jedan od njih se htio fotografisati na Trgu Krajine s podignutom pesnicom u vazduhu, a drugi je bio Slovenac koji je došao turistički, piše Klix.ba

Okupljene žene su tražile od policije da puste prvog muškarca, govoreći da nije ništa uradio i da ga ne udaraju, ali su ga petorica policajca ugurala u vozilo i odvezla. Tako su uradili i s drugim muškarcem.

Veliki broj policajca bio je raspoređen na Trgu Krajine večeras gdje su građani došli nakon što su zapalili svijeće ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Kretali su se Trgom i tiho pjevali "Klinac u getu".

Na pitanje građana i novinara zbog čega ih hapse, policajci su rekli da se za sva pitanja obrate portparolu.

Nakon ovih dešavanja obratila se Davidova majka Suzana Radanović.

"Sugrađani moji, samo sjedite u svojim kućama, neka hapse nedužan narod. Neka se ubijaju nedužna djeca. Opravdano je ako dolazi od ratnog profitera i njegovih podanika (lopovčina). Nemojte se buniti. Nije vas niko dirao. Vi ćutite, ne talasate.
Neka komšiji crkne krava, samo da je moja živa. Pada snijeg. Zima je. Kud ćete sad izaći napolje da vidite ko je to večeras uhapšen. Čekajte da neko drugi to uradi umjesto vas. Nemate za život, borba, jedva kraj sa krajem krpite. Neka, važno da njihovi sinovi i kćeri imaju. Odvojite i to malo od usta, dajte im, jer njima nikad nije dosta. Vi ste navikli preskočiti obrok, oni nisu. Večeras su dva pravdaša uhapšena. Stoje mirno i dostojanstveno 302 dana. Ali, prođoše trgom. Zapitajte se, dragi moji Banjalučani, ili nemojte, niste navikli. Razmišlja Biserka umjesto vas 113 posto"
, napisala je Suzana.