Dvije rodice iz BiH u Francuskoj uhvaćene u krađi: Plijen od oko 20.000 eura

.

Dvije državljanke Bosne i Hercegovine, starosti 18 i 19 godina, osuđene su na dvije godine zatvora, od kojih je godina uslovno, zbog 27 krađa u metroima u francuskim gradovima Tuluzu i Blanjaku. Ovu vijest prenose francuski mediji, ističući da su ove mlade djevojke izvršile skoro 30 krivičnih djela u periodu od februara do decembra 2023. godine, čiji je plijen prema procjenama iznosio više od 20.000 eura.

Radi se o djevojkama koje su u rodbinskoj vezi, a njihovo hapšenje uslijedilo je sredinom marta nakon višemjesečne potrage francuskih istražitelja. Prema navodima medija, ove djevojke su na stanicama metroa, tokom mjeseci, vršile džeparenje, uglavnom ciljajući starije osobe. Nakon što bi im ukrale novčanik, koristile su njihove kartice kako bi podigle novac.

Najstarija žrtva navodno ima 87 godina. Francuski istražitelji su primijetili da su ove mlade kriminalke često bile zabilježene na snimcima video nadzora neposredno prije krađa, a nakon što bi izvršile djelo, brzo bi nestale.

 

Jedna od žrtava, koja je ostala anonimna, izjavila je da nije bila svjesna da je praćena, te da je tek nakon rekonstrukcije događaja shvatila da su joj djevojke slijedile korake. Nakon što su je opljačkale, odmah su podigle 1000 eura s njene kartice.

 

Nakon brze reakcije vlasti, djevojke su stavljenje pred lice pravde.