Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši

.

Dvije saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom i bez povrijeđenih lica bilježe službenici kladuške Policijske stanice.

Timovi Hitne službe Doma zdravlja u protekla 24h pružili su zdravstvenu zaštitu za 44 pacijenta. Dežurni doktori Mustafa Hodžić i Ahmed Riyad Dash na dalje liječenje uputili su jednog pacijenta.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog vatrogasca Galijaševića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Isporuka električne energije je uredna, saznajemo iz Poslovnice „Elektrodistribucije“.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3, a ima za cilj promovirati razumijevanje pitanja invaliditeta i mobilizirati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. UN-ova Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i njen Opcioni protokol usvojeni su u decembru 2006. godine, a na snagu su stupili 3. maja 2008. godine. Bosna i Hercegovina je postala članica Konvencije i Opcionog protokola u martu 2010. godine.

Danas pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U prvom dijelu dana u većem dijelu Bosne slab snijeg ili susnježica, a u Hercegovini kiša. U drugom dijelu dana slab snijeg na istoku i jugoistoku Bosne i kiša na jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 4, a Hercegovini od 6 do 12 °C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Nestabilne vremenske prilike, praćene slabijim padavinama i osjetnijim zahlađenjem u odnosu na protekli period, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, naročito osobe sa plućnim i kardiovaskularnim problemima. Neophodno je umanjiti aktivnosti i reducirati boravak na otvorenom.

Stanje na putevima

U cijeloj Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, a posebno upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, preko mostova, vijadukta i na prilazima tunelima. Frekvencija saobraćaja je slabijeg inteziteta.

Od ranih jutarnjih sati u većem dijelu Bosne pada snijeg umjerenog inteziteta i zadržava se na kolovozu. Posebno izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Konjic (na Ivanu), Semizovac-Olovo (Nišići), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Ripač-Vrtoče i Glamoč-Mlinište. Na području Mliništa dodatne poteškoće vozačima pričinjava magla, koja smanjuje vidljivost na 50 m.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno posjeduju zimsku opremu.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja do 30 minuta. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.