Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Vatrogasci su imali jedan izlazak na teren. Prema riječima dežurnog vatrogasca Kapića, radilo se o zapaljenju kontejnera u ulici Ibrahima Mržljaka. Intervencija je trajala od 15.45h do 16.10h.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode. U jednoj od nezgoda jedno lice je lakše povrijeđeno.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražio je 71 pacijent, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić i Ajla Husić.

Trafopodručje Jabukovac trenutno je bez električne energije. Ekipa „Elektrodistribucije“ Poslovnice Velika Kladuša upućena je na teren.

Udruženje pčelara “Krajiška pčela” Velika Kladuša danas će održati redovnu 15. Izvještajnu skupštinu Udruženja pčelara “Krajiška pčela”. Skupština će biti održana u prostorijama Osnovne škole “25. novembar” u Velikoj Kladuši sa početkom u 11.00h.  Nakon radnog dijela planirano je stručno predavanje na temu “Apiterapija i apiturizam”, te podjela sadnica medonosne lipe čime UP “Krajiška pčela” Velika Kladuša želi dodatno obogatiti pašne prilike na području naše općine.

Svjetskim danom očuvanja energije želi se potaknuti shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitog korištenja energijom, a obilježava se 5. marta na dan kad je donesena odluka o rješavanju energetske krize i pronalaženju mogućih rješenja. Energetska učinkovitost podrazumijeva učinkovitu upotrebu energije u svim sektorima krajnje potrošnje energije. Energetski savjesno ponašanje bitan je alat u borbi protiv klimatskih promjena i poticanju razvoja održivih društava.

Magla u jutarnjim satima mjestimično smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Vrbas i Lašvu, kao i na putevima Bihać-Bosanski Petrovac i Konjic-Jablanica. Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, dok se na svim vlažnim lokalitetima može očekivati poledica, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Posebno izdvajamo magistralni put Srbljani–Bosanska Krupa gdje je dosta ugroženo bezbjedno saobraćanje, zbog čega je na ovoj dionici obustavljen saobraćaj. Vozači mogu koristiti alternativni pravac Srbljani-Cazin-Ljusina-Bosanska Krupa.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), te na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Danas pretežno sunčano u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C.

Uz povoljne biometeorološke prilike, duže sunčane intervale i porast temperatura, tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će se umanjiti. Nakon vedrije noći, jutro će biti prohladno, izraženije u unutrašnjosti zemlje, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju primjerenom odijevanju u ovom periodu. Mjestimična pojava magle može kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće. Preporučljivo je topliji dio dana provesti na otvorenom, pri tome ne pretjerivati sa aktivnostima.