Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

U protekla 24h na području općine Velika Kladuša evidentirano je jedno krivično djelo, jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

Medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražio je 51 pacijent. Dežurne doktorice Arnela Čokić i Amra Zulić su na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu uputile tri pacijenta.

Vodosnabdijevanje je uredno.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje javne higijene i danas će se provoditi prema rasporedu.

Elektronapajanje je stabilno.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija, saznajemo od dežurnog vatrogasca Grahovića.

31. maj se obilježava kao Dan bijelih traka u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane. Kao i prethodnih godina, Dan bijelih traka biće obilježen i u Velikoj Kladuši. Organizator događaja, BZK „Preporod“, pozvao je građane na okupljanje kod Kladuške naušnice u 11:55h.

Udruženje „Sutra je novi dan“ danas organizira Šetnju za zdravlje, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji karcinoma želuca i crijeva. Povod za šetnju je povećan broja oboljelih od karcinoma  želuca i crijeva, navode iz Udruženja. Šetnja kreće ispred Robne kuće, na Trgu mladih u Velikoj Kladuši u 16h . Tom prilikom građanima će se dijeliti edukativne brošure o prevenciji pomenutih karcinoma. Dragi naši sugrađani i sugrađanke, dođite da se družimo, šetamo i naučimo nešto novo o tome  koliko je bitno na vrijeme uraditi test na okultno krvarenje, pravilno se hraniti i baviti se fizičkom aktivnošću. Vidimo se! Udruženje „Sutra je novi dan“.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa kišom u sjevernim područjima, a tokom dana u cijeloj zemlji sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini nešto manje oblačnosti prije podne. U sjevernim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne se očekuju jači pljuskovi, što može uzrokovati pojavu bujica. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 27 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) proglasio je na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine upozorenje zbog opasnih vremenskih uslova uzrokovanih obilnim kišnim padavinama.

Služba za civilnu zaštitu Općine Velika Kladuša upozorila je da postoji mogućnost pojave poplava i na području općine Velika Kladuša, koja je već pretpjela posljedice ove prirodne nesreće, u periodu od 12-18. maja 2023. godine i koje se tek trebaju sanirati.

Promjenljivo vrijeme, kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje. Hronični bolesnici mogli bi povremeno imati nešto izraženije tegobe, vezane uz njihove bolesti. Pri tome će u Hercegovini tokom prijepodneva biti ugodnije, sa umjerenim temperaturama. Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati u drugom dijelu dana, kada je preporučljivo umanjiti aktivnosti. U Bosni je, uz izraženiju nestabilnost, izgledna lošija opšta slika od jutarnjih sati.

Stanje na cestama

U većem dijelu naše zemlje padavine su prestale ili oslabile, ali zbog nestabilne vremenske situacije i daje savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na povećanu opasnost od klizišta. Na pojedinim lokalnim saobraćajnicama i dalje je obustavljen saobraćaj.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Srbljani-Bosanska Krupa, Kiseljak-Gromiljak, Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Šićki Brod-Lukavac, Bihać-Kamenica, Ripač-Dubovsko i Bijeljina-Rača, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.