Dvojac iza kojeg ne raste trava: Novalić i njegovo 'najjače oružje - Nermin Džindić'

.

Priču oko BH Gasa mogu i moraju prekinuti tužioci koji trebaju ustanoviti je li postojala sabotaža ministra Nermina Džindića i premijera Fadila Novalića u vezi sa opstrukcijama i optužbama sada već bivšeg direktora BH Gasa Jasmina Salkića.

Tužioci, obzirom na koji se sektor odnosi priča, moraju hitno reagirati, jer plinski sektor ne smije biti ugrožen. A, trenutno je sve, samo ne ugrožen.

I dok ministar Džindić i dalje priča priču o tome kako od malog čovjeka dolaze velike laži, i zaklinje se da plin neće poskupiti, još nije odgovorio zašto nije pojeftinio prelaskom na turski tok, kako je onomad obećao i to da će pojeftiniti za čak 20 posto.

Mjesecima se plaćaju duple fakture i Mađarima, a BH Gas s obzirom na važeći ugovor nije mogao ne plaćati izdate fakture, jer bi u konačnici građani najgore prošli, pitanje je zašto nije raskinut ugovor s Mađarima prije nego se prešlo na tzv. turski tok.

Tužioci moraju utvrditi odgovornost svih u lancu i to što prije.

Posebno se mora obratiti pažnja na izjave Salkića da je „sav prethodni period  izložen pritisku od strane Fadila Novalića i Nermina Džindića. Iako na papiru pripadaju različitim političkim opcijama SDA i SBB, poprilično je jasno da Novalića i Džindića vežu privatni interesi, pa je sada jasno zašto je Novalić 2014. godine prije imenovanja ministra industrije, energetike i rudarstva kazao „dajem vam moje najjače oružje – Nermina Džindića“.

Poprilično je ovaj dvojac pucao, pa su u svim sektorima kojim rukovodi Džindić, a to su energetika, rudarstvo, namjenska industrija su pred kolapsom! Ma koliko mediji naklonjeni Džindiću i SBB-u prikazivali idealno stanje radnici Binasa, Ginexa, Pretisa su dokaz da nešto debelo ne štima. Rudnicu su pred kolapsom, prijete katastrofe na sve strane, a Džindić nam priča kako tamo neki mali čovjek priča velike laži.

Oponenti Džindića kada je riječ o BH-Gasu imaju sve crno na bijelo, pa je tako savjetnik Salkića Almir Bečarević otkrio kako je analizirao za potrebe Džindića Ugovor o dugoročnoj poslovno - tehničkoj saradnji koji je predložen od CGE kompanije sam i dao primjedbe zašto se ne može potpisati ovaj Ugovor. 

„Nakon toga su krenuli pritisci do razgovora o mitu od milion EUR-a. Kada sam to odbio u BH-Gas su došli Čahtarević i Džindić na sjednicu Nadzornog odbora kada su tražili da mi se uruči otkaz. Sve sam nakon toga prijavio, prvo SIPA-i, a onda davao izjavu u FUP“, teške su optužbe, ali nažalost istražni organi još nisu ništa poduzeli.

Sve je to bilo još 2016. godine kada je ministar Nermin Džindić tražio da BH Gas potpiše nezakonit i štetan ugovor sa CGE Engineering Srl iz Italije, a nakon što su čelnici BH Gasa odbili uslijedili su određeni pritisci pa i prijetnje od strane ministra koje traju do danas. 

Jedini cilj koji proizilazi iz ovakvih postupaka ministra Džindića je uništavanje BH Gasa, odnosno prebacivanje poslova na Energoinvest, a u krajnjoj namjeri krije se pokušaj uvođenja određenih kompanija na tržište BiH o čemu već postoje dokazi.  

Proteklih mjeseci pokušavala se prebaciti krivica na BH Gas za još uvijek važeći ugovor sa Mađarima (FGSZ), a upravo je Aneks na taj ugovor potpisan uz saglasnost ministra Džindića i Vlade FBiH. Materijal i zaključci usvojeni su na 215. i 219. sjednici Vlade FBiH.

S obzirom da se prešlo na Turski tok, bilo je potrebno raskinuti ugovor, ali Energoinvest kao jedna od strana potpisnica to još uvijek nije učinila. BH Gas tako i dalje plaća fakture Mađarima. To je odgovor na pitanje Džindića zašto se plaćaju duple fakture.

Ugovorna klauzula predviđa isplatu 23 miliona dolara ukoliko bi do raskida ugovora došlo prije isteka ugovora. 

Dvojac koji trenutno kormilari Federacijom BiH su grobari energetske neovisnosti BiH, ocijenio je Salkić na kraju, vrijeme će to pokazati, ali prije nego sve nestane tužioci moraju provjeriti sve navode, inače će biti i oni grobari!

Nije suvišno dodati ni činjenicu da tužioci nikada nisu doveli do kraja priču koju se mediji otkrili, a kako je federalna firma Pretis d.d., kojom upravljaju Novalić i Džindić, kupovala robu od privatne firme TMR, čiji su vlasnici Novalić i Džindić. Poslovanje Pretisa i TMR-a dokumentovala i Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Novcem izvučenim iz Pretisa Novalić i Džindić kupili su i halu u krugu Unis Toolsa. Novalić se pravdao da je njegova kćerka samo 'imalac papira', ne i vlasnica firme!

Korupcija je nagrizla sistem, pojela ga, a moć koju Novalić ima, jer SDA trenutno ne može bez njega, jer će pasti Vlada, dostigla je najviši stepen beskrupuloznosti i osjećaja za vladavinu prava.