Dvojica vršnjaka napali ga u dvorištu škole: Pretučen učenik osmog razreda u Cazinu

policija
U dvorištu Osnovne škole “Stijena”, u istoimenom mjestu nadomak Cazina, u srijedu je zabilježen slučaj vršnjačkog nasilja kojom prilikom je pretučen učenik osmog razreda.

 

Policijskoj stanici Cazin obratio se P. E., uposlenik pomenute obrazovne ustanove, te prijavio da je ispred škole nalazi učenik B. K. koji je pretučen od strane druga dva učenika, njegova vršnjaka.

On je uslijed zadobijenih povreda prevezen u Dom zdravlja Cazin gdje su mu konstantovane tjelesne povrede.

U policiji navode kako su učenici H. Z. i H. H. fizički nasrnuli na B. K. koji je tom prilikom pao i udario glavom od betonski stub, te zadobio povrede glave. O svemu je obaviješten Centar za socijalni rad Cazin, čiji su radnici obavili razgovor s učenicima i njihovim roditeljima, te Kantonalno tužilaštvo u Bihaću.

Vršnjačko nasilje na području Unsko sanskog kantona nalazi se u porastu, pa je tako u protekloj godini zabilježen porast broja ovakvih slučajeva za oko 40 posto u odnosu na 2021. godinu, saopćili su iz MUP-a USK.

Policija se uglavnom susreće s posljedicama ove negativne društvene pojave i to kada ona poprimi teže oblike, a pretpostavlja se da veliki broj slučajeva uopšte ne bude prijavljen.

U policiji navode kako je karakteristično da je u poslednje vrijeme, osim fizičkog, sve izraženiji oblik nasilja putem interneta i mobilnih telefona. Također, zabrinjavajuća okolnost je što se veliki broj takvih slučajeva događa u prostorima škola.

U policiji kažu kako se to bilježi u okolnostima kada su ostvarili visok stepen saradnje s predstavnicima obrazovnih ustanova, prosvjetnim i socijalnim radnicima te roditeljima učenika.

Povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja na području USK, prema mišljenju stručnjaka, determinisano je nizom faktora. Smatra se kako na to presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu koja generiše probleme unutar porodice, a bitan je i uticaj društva i medija koji u sve većoj mjeri promovišu nasilje kao sredstvo rješavanja problema.