Dom zdravlja Cazin obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Dom zdravlja Cazin je obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom efektu na ljudske živote i zdravstvene sisteme.

U DZ Cazin je povodom ovog važnog datuma organizirano mjerenje šećera u vremenu 09:00-13:00 sati. Pored mjerenja šećera medicinsko osoblje je upoznalo građane Cazina sa ovom bolešću te izvršilo podjelu promotivnog materijala.

Danas u DZ Cazin zajedno sa medicinskim tehničarima obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Odaziv nam je bio relativan dobar. Ovom prilikom smo sve građane Cazina upoznali sa ovom bolesti, te radili mjerenje šećera u krvi. Ispred DZ Cazin su bili prisutni diplomirani medicinski tehničari Kulauzović Bakir i Suljo Mizić", istakao je za Cazin.NET zamjenik potpresjednice Udruženja djece oboljenje od dijabetesa USK-a i koordinator za grad Cazin Alma Škrgić.

Image

Dijabetes

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je hronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Šećerna bolest je poremećaj raznine šećera u krvi žlijezde gušterače, koji nastaje kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin. Šećerna bolest se u početku liječi tabletama i dijetama, a kasnije i injekcijama hormona inzulin.

Bolest je genetski nasljedna, te ima nekoliko rizičnih faktora, kao što su pretilost, dob, nedovoljna fizička aktivnost. Prvi simptomi koji se javljaju su učestalo mokrenje, žeđ, pojačan apetit, gubitak težine, umor, „trnci“ u šakama i stopalama, zamućen vid, sporo zarastanje rana.

Tipovi šećerne bolesti

Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen.

Tip 2: Najčešći je oblik šećerne bolesti (90% ljudi sa šećernom bolesti ima tip 2), koji se obično otkrije u starijoj dobi i u poodmaklom stupnju razvoja bolesti kada su nastale komplikacije na drugim organima.

Tip 1: Zbog poremećaja obrambenog (imunološkog) sustava kod šećerne bolesti tip 1 stvaraju se antitijela koja uništavaju vlastite stanice gušterače koje proizvode inzulin. Bolest se razvije uništenjem 70-90% stanica. Obično se javlja kod djece i mlađih osoba.

Postoji još i dijabetes u trudnoći, kao i ostali (rjeđi) oblici dijabetesa, kao što je šećerna bolest nakon upale gušterače ili nakon uzimanja kortikosteroida.

Potrebne mjere

Osim terapije lijekovima, obavezne su dijetetske mjere (izbjegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima i hrane sa zasićenim masnim kiselinama, smanjenje konzumacije alkohola), redovita tjelesna aktivnost najmanje 30 minuta dnevno, održavanje tjelesne težine u poželjnim vrijednostima, prestanak pušenja, redovite kontrole u svrhu ranog otkrivanja mogućih komplikacija.

Svjetski dan dijabetesa je prvi put obilježen 1991. godine, a u temeljila ga je Internacionaina dijabetes federacija (IDF). Obilježava se 14. novembra na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad sa Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine.

Image