Džaferović: Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se okrenemo izgradnji cjelovite, demokratske države

asd
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je danas povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana da fašistička ideologija, iako je vojno poražena, danas je itekako živa i u Evropi, svijetu i BiH.

Iako je najmračnija ideologija koja je do sada zadesila ljudski rod, dakle fašistička ideologija, vojno poražena ona je danas itekako živa i u Evropi, svijetu i BiH. Moja je poruka danas, na Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana Armije RBiH, svima u svijetu i BiH da se krajnje uozbilje kada je u pitanju odnos prema tim mračnim ideologijama”, izjavio je Džaferović prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti na spomen-obilježju “Vječna vatra” u Sarajevu.

Kako je kazao, što bude bilo više ujedinjene Evrope, što bude bilo više poštivanja ljudskih prava, što bude bilo više borbe protiv diskriminacije, bit će manje i ovih neofašističkih ideologija.

Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se okrenemo izgradnji cjelovite, demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana, bez obzira u kojem dijelu BiH žive. Proteklih sedmica svjedočili smo i u BiH tim retrogradnim idejama, možemo slobodno kazati fašističkim idejama jer kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli, da se zasijeca u živo tkivo BiH, nego fašističkom idejom”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da svi trebamo da shvatimo da “budućnost nije u razdvajanju, podjelama, diskriminaciji nego da je budućnost u jedinstvu različitosti i kada je BiH u pitanju i Evropa”.

Danas je i Dan Zlatnih ljiljana Armije RBiH. Armija RBiH je istinski baštinila antifašističke vrijednosti”, pojasnio je Džaferović.

Dotakao se i evropskih integracija BiH

BiH je učinila brojne korake kada je u pitanju članstvo u EU. Imamo blokade unutar BiH i to uglavnom od ovih retrogradnih snaga na koje ja ukazujem. One snage koje hoće podjele, koje se ne bore protiv diskriminacije, koje ne poštuju prava svakog čovjeka na svakom pedlju BiH”, rekao je Džaferović.

Poručio je da je “najuspješnija borba protiv fašizma i svih tih mračnih ideologija ujedinjena Evropa”.

Evropa koja će živjeti u jedinstvu različitosti, bez članstva svih država Zapadnog Balkana u EU, ona nije kompletna i to bi trebala da shvati i EU”, kazao je Džaferović.

Dotakao se i odlikovanja Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici, a koji je prethodnih dana boravio u BiH.

I to je na tragu fašističkih ideja. Civilizacijska sramota, jedan barbarski čin”, rekao je Džaferović.Govoreći o dolasku visokog predstavnika u BiH, član Predsjedništva BiH je kazao da očekuje da radi svoj posao po Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.