Džaferović na samitu Krimske platforme: Stavovi prema Ukrajini su nepromijenjeni

,
Džaferović je, također, podsjetio da je ponovljen poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je danas putem video-linka na samitu Krimske platforme, čiji je domaćin bio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Predsjedavajući Džaferović je, uz zahvalnost iskazanu povodom poziva i prilike da se obrati sudionicima ovog događaja, podsjetio na temeljne odrednice vanjske politike BiH.

- Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa, što je izričito navedeno u strategiji Vanjske politike BiH, koja je u potpunosti u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija - istaknuo je Džaferović.

Istovremeno, podsjetio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini.

- Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpćeprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа - kazao je Džaferović.

Osuđeno kršenje međunarodnog prava

Dodao je da je tom prilikom Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе, također, izrazilo punu pоdršku nаpоrimа s cilјem prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаnjа mirа i pоtrеbnе sigurnosti, te pozvalo sve strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоrabе silе i žurno оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšеnjе nоvоnаstаlе situаciје, u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti.

- Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma, i posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. 3. 2015. godine Bosna i Hercegovina se pridružila deklaraciji visokog predstavnika uime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - potcrtao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Precizirao je da je istom deklaracijom nastavljeno sa osudom tog čina kršenja međunarodnog prava, te je istaknuto da je ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, sa ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.

- Također, istaknuta je posvećenost potpunoj provedbi politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Ponovo je potvrđena duboka zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina - kazao je.

Džaferović je, također, podsjetio da je ponovljen poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj.

- Ponavljam, Bosna i Hercegovina se pridružila ovoj deklaraciji visokog predstavnika uime Evropske unije o Krimu - naglasio je.

BiH se pridružila brojnim međunarodnim dokumentima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da se nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu 24. 2. 2022. godine, Bosna i Hercegovina, slijedom prethodno navedenog, pridružila brojnim međunarodnim dokumentima, kao što su: Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija „Agresija na Ukrajinu“; Odluka Vijeća Evrope o suspenziji predstavništva Ruske Federacije iz Vijeća Evrope; Deklaracija visokog predstavnika uime Evropske unije o invaziji oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu i nizu pratećih deklaracija, kao i nizu odluka drugih međunarodnih institucija i organizacija.

Naglasio je da su prethodno izneseni stavovi BiH doneseni slijedom odluka institucija, te međunarodnih obaveza, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom i druge akte.

- Na kraju, uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da nisu promijenjeni navedeni zvanični stavovi države Bosne i Hercegovine o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferpvić, obraćajući se putem videolinka na samitu Krimske platforme.

Samitu se obraćaju predstavnici 50 država, uključujući šefove država i vlada, pored ostalih - njemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), britanski premijer Boris Džonson (Johnson), kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony), italijanski premijer Mario Dragi (Draghi), turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Reccep Tayyip Erdogan), poljski predsjednik Andžej Duda (Andrzej), japanski premijer Kišida Fumio (Kishida) i nizozemski premijer Mark Rute (Rutte).

Također, na samitu se obraća generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Gutteres), predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, te brojni drugi zvaničnici, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH