Džaferović: NATO-u ne treba saglasnost entiteta

.
Svi relevantni nalazi ukazaju da je situacija u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana opasna i zabrinjavajuća, uslijed secesionističkih aktivnosti vlasti entiteta RS, dodao je

 

Pozdravljam odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, kojim će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv cyber prijetnji, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Volume 0%

 

"Pogodan trenutak za secesiju"

- NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta - kazao je Džaferović.

Svi relevantni nalazi ukazaju da je situacija u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana opasna i zabrinjavajuća, uslijed secesionističkih aktivnosti vlasti entiteta RS, dodao je.

- Posebno su zabrinjavajuće posljednje najave člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS da čeka samo pogodan trenutak za secesiju, kao i izjave predsjednika Vlade tog entiteta da je formirana neustavna agencija za lijekove i da će RS, uprkos odlukama Ustavnog suda, insistirati na razgradnji institucionalne strukture BiH Ako Dodik i društvo misle da mogu ići u projekat rušenja Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, a da u tome neće biti zaustavljeni, grdno se varaju.

Žestoki cyber napadi

Nadalje, mi smo u Bosni i Hercegovni imali u proteklom periodu žestoke cyber napade, zbog kojih su škole u oba entiteta bile paralizirane. Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv cyber napada. Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te cyber napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i euroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo - istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Podsjećamo, Dodik je danas izjavio da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu, ali da je to, kako tvrdi, "manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni Bosnu i Hercegovinu očigledno vide".