Džaferović: Ne znam šta će Dodik uraditi, nemojte da ja pretpostavljam

"BiH ne traži ništa što nije normalno i ne znam šta bi to bio entitetski interes RS kada je u pitanju razgraničenje BiH sa Hrvatskom u području Neumskog zaljeva. Valjda bi trebao biti i interes entiteta da BiH ima ničim ometan pristup moru u skladu sa Konvencijom UN", kazao je danas medijima član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prvo se nakon sjednice obratio Milorad Dodik kazavši da će uložiti pravo vitalnog entitetskog interesa na zaključak da se pokrene spor protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. Nakon njega, medijima se obratio i Šefik Džaferović.

"Vi ste vjerovatno upoznati sa sadržajem prijedloga zaključka koji je danas usvojen kao zvanični stav BiH u odnosu na izgradnju Pelješkog mosta od strane Hrvatske uz ogradu da je gospodin Dodik najavio ulaganje vitalnog entitetskog interesa. To znači ukoliko se obrati NSRS i dobije dvotrećinsku podršku, onda zaključak nije usvojen. Ukoliko se obrati i ne dobije podršku, onda će zaključak biti osvojen i biti postupano onako kako je navedeno. BiH ne traži ništa što nije normalno i ne znam šta bi to bio entitetski interes RS kada je u pitanju razgraničenje BiH sa Hrvatskom u području Neumskog zaljeva. Valjda bi trebao biti i interes entiteta da BiH ima ničim ometan pristup moru u skladu sa Konvencijom UN", istakao je Džaferović.

Kazao je da je suština prijedloga da se konstatuje da je BiH pomorska zemlja, prenosi N1.

"Suština je da se konstatuje da je BiH pomorska zemlja, ima svoje more i ima pristup svom moru i da se poziva RH da obustavi radove i pristupi razgovorima sa BiH i rješava dogovorom otvoreno sva pitanja. Ukoliko to ne urodi plodom, onda se pokreće postupak mirenja, a ako i to ne uspije onda postupak pred Međunarodnim sudom za mora", kazao je Džaferović i dodao:

"BiH ne traži ništa što joj ne pripada i mi ćemo na tome ustrajati i osigurati prava BiH".

Ukoliko Dodik dobije podršku?

"Nastavićemo dalje, mi se posla nismo završili. Ne znam šta će gospodin Dodik uraditi, nemojte da ja pretpostavljam. Kazao je šta će uraditi, ja zaista ne znam. Šta god odluči Parlament entiteta, mi se nećemo proći borbe za prava BiH. Mi smo za to obavezni, ovo je Predsjedništvo BiH i naša je prvorazredna obaveza zaštita suvereniteta i integriteta BiH. Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku, ovo je pitanje predstavljanja BiH", smatra član Predsjedništva Šefik Džaferović.