Džaferović o novom Vijeću ministara: Udruživanje protiv SDA je najopasnije, sad imamo sataraš

sa

Potpredsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je današnje imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Kazao je da je očekivao da se uspostavi široka koalicija sa stabilnom parlamentanom većinom, ali se to nije dogodilo.

“Funkcioniraju na 23 zastupnika, to ne može biti stabilna parlamentarna većina. Bojim se, imajući u vidu sve što je pratilo izbor Vijeća ministara, da neće polučiti ono što sam očekivao u naredne četiri godine”, kazao je Džaferović u programu televizije Hayat.

Dodao je i kako sigurnosne provjere novih državnih ministara nisu ono što bi trebalo biti, da se detaljno pretrese sama ličnost.

“To su provjere koje kandidati daju sami o sebi. Provjerava se tačnost podataka. Sve drugo što interesira javnost se ne vrši i ne istražuje u toj vrsti provjera. Nikada nije bilo toliko kontroverzi među kandidatima, počevši od osuđivanosti, učešća u nekim kriminalnim organizacijama, svašta smo mogli čuti, ništa nije do kraja raščišćeno. Mnogo su kvalitetniji kadrovi koji odlaze, barem kada su u pitanju reference. Govorilo se o referentnim mladim ljudima, a evo vidimo šta smo dobili”, dodaje.

Istakao je i da je udruživanje protiv SDA najopasnija stvar.

“Udružilo se nekoliko malih sitnih stranaka, zanemarili su većinsku volju naroda da bi se dočepali vlasti, pogurani strancima. Retrogradne snage su ostale u vlasti i umjesto SDA smo dobili jedan sataraš, bučkuriš. Vjerovatno nam slijedi vrijeme popuštanja prema zahtjevima Dodika i Čovića, mislim na Izborni zakon, državnu imovnu. Mislim da je to pogrešna politika i unutar međunarodne zajednice. Ne pravi se red tako što će se povlađivati onima koji prave nered. Međunarodna zajednica pokušava umiriti retrogradne snage čineći im ustupke. To je pogrešna politika, to nije SDA radila. Kratkoročno može donijeti stabilnost, dugoročno nije dobro”, navodi.

Rekao je i da SDA ide u opoziciju na državnom nivou, ali da ta stranka državi nikada neće biti opozicija.

“Borit ćemo se za njene interese i biti ustrajni na tom putu. Ustrajat ćemo, neka ne traže od nas da činimo ustupke, pošto imamo kontrolni paket da predložeimo (pot)predsjenika Federacije BiH. SDA je legalistička politička stranka. U FBiH je potrebna nešto kvalificiranija parlamentarna većina. Potrebna je većina u klubovima naroda te u Predstavničkom domu parlamneta FBiH. Vlast u FBiH može činiti onaj ko ima sve elemente da udovolji toj kvalificiranoj većini. U Klubu Bošnjaka to su SDA i DF, HDZ ima većinu u Klubu Hrvata i u srpskom klubu ćemo vidjeti. Postoji parlamentarna većina u Predstavničkom domu, ali to joj nije dovoljno da bi formirala vlast”, naveo je Džaferović.

Smatra da je rješenje u FBiH da političke stranke s parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu i stranke koje mogu predložiti (pot)predsjednika FBiH u klubovima naroda zajedno formiraju vladu FBiH.

“Kako bi bilo da sada SDA i neke stranke Osmorke i neke političke stranke iz hrvatskog naroda se dogovore i kažu: ‘Ovo je parlamentarna većina u FBiH, mi hoćemo da se formira vlast. Izvolite vi iz HDZ-a, vaš predsjednik ili potpredsjednik, neka daju potpis.’ Kako bi tada reagirala međunarodna zajednica. Sasvim sigurno bi bio zaštićen HDZ i njegova većinska pozicija u hrvatskom klubu. Zasto se kreira atmosfera dvostrukih standarda, Šta će nam to? “Mislim da je rješenje u Federaciji BiH da se politički stranke koje imaju većinu u Predstavničkom domu i koje mogu predložiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH u klubovima, udruže i formiraju Vladu Federacije BiH”, rekao je Džaferović i dodao:

“Neka ne traže od (pot)predsjednika FBiH iz SDA da potpiše Vladu u kojoj nema SDA. Na to imamo pravo, to je pozicija po Ustavu FBiH, to je pozicija po zakonu. Formirane su brojne vlade po kantonima, danas Vijeće ministara, to poštujemo. Kada je vlada FBiH u pitanju, imamo ključni uvjet.”

Podsjetio je i da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo amandmane da bi zaštitio HDZ BiH.

“Želimo da BiH ide naprijed, ostvaruje reforme i želimo čuvati svoj dignitet unutar BIH, poštovat ćemo Ustav i zakone, ali nećemo obarati glavu, saginjati kičmu. Osmorka je potrčala na noge i u Mostar i u Banju Luku”, kazao je Džaferović.

Rekao je da svi trebamo vjerovati svojim očima, a ne pričama da se Dodik promijenio.

“Dodik ih je demantirao na najgori mogući način, 9. januarom, državnom imovinom, odlikovanjem Putinu. Lažni narativi o današnjoj situaciji su opasni za istinu. Neka ne prave lažne narative. Iz sporazuma kojeg su potpisali s HDZ-om i SNSD-om za pažljivog čitaoca je jasno da neka obećanja postoje”, naveo je Džaferović.

Govorio je i o opasnostima izdavanja dozvola za projekte poput aerodroma u Trebinju koji treba graditi Srbija, HE Buk Bijela…

Rekao je i da je odgovornost Osmorke odnosno Trojke veća od njihovog kapaciteta.

“A zaslijepljeni su vlašću. Uzet će vlast, i sjeli su eto u fotelje i onda će sve doći na sto. Šta bi bilo bolje za BiH, da su pregovarači oni koji ima snažnu podršku, neko ko je jak, a ne 23 zastupnika. To posmatra cijeli svijet”, kazao je Džaferović.