Džaferović odgovorio Dodiku i Cvijanović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći o sastanku čelnika Evropske unije i zapadnog Balkana jučer u Berlinu, izjavio je novinarima da je dobro da je došlo do tog sastanka, te da se zahvaljuje i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na organiziranju ovog sastanka.

"Mislim da je to važan sastanak koji, prije svega, kada je BiH u pitanju, ima za cilj da dodatno podstakne naš ubrzan evropski put. Svakako to je cilj i u odnosu na sve ostale zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, a koje imaju aspiracije da postanu članice", kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, to je svakako sastanak koji treba da podstakne dijalog između Beograda i Prištine u pogledu normalizacije njihovih odnosa.

"Dakle, taj sastanak može proizvesti samo pozitivne posljedice kada je u pitanju BiH i ni jednu negativnu posljedicu. Ja to tako vidim", naveo je Džaferović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s primjedbama iz entiteta Republika Srpska zašto je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavljao BiH u Berlinu, Džaferović je odgovorio da je Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara BiH „ i on ima pravo da, na poziv organizatora tog sastanka, ode na taj sastanak i da tamo predstavlja Bosnu i Hercegovinu“.

Istaknuo je da se BiH može predstavljati samo u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Zvizdić ništa nije uradio što je izvan toga. Ko god da predstavlja BiH, mora je predstavljati i može je predstavljati jedino na ovakav način", pojasnio je Džaferović.

Upitan o tome kada će biti formiran novi saziv Vijeća ministara BiH, kazao je kako želi da to bude što je moguće prije.

"U ovom trenutku ja to ne mogu da kažem zato što imamo jedno pitanje koje je jako bitno, tiče se vladavine prava, koje je još uvijek neriješeno. To je pitanje aktivacije ANP-a, odnosno aktivacije MAP-a i predaje prvog godišnjeg nacionalnog plana. Ukoliko se to dogodi danas, do kraja ovoga dana može biti sjednica Predsjedništva BiH i odobren mandatar",  naveo je Džaferović.

Na novinarsko pitanje da li se to nekako čini kao ucjena, odgovorio je da nije to ucjena te da to pitanje, na takav način, treba postaviti onima koji kažu da neće da poštuju Zakon o odbrani BiH, koji kažu da neće da poštuju Strategiju vanjske politike, koji kažu da neće da poštuju odluku Predsjedništva BiH iz 2009. godine, kada je BiH zatražila Akcioni plan za članstvo, prenosi N1.

Upitan šta je s nepoštovanjem Izbornog zakona i Zakona o Vijeću ministara BiH, odgovorio je da se ustavno-pravni sistem mora poštovati u cijelosti.