Džaferović otvoreno: Dodik i Orban imaju zajednički ideološki imenitelj, a to je islamofobija

Foto: Hayat
Mađarski premijer Viktor Orban bi, kako je najavljeno, trebalo da posjeti BiH krajem mjeseca.

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović je za “Danas” odgovarao na pitanje kako će se odnositi prema toj posjeti imajući u vidu njegovu nedavnu izjavu da je veliki izazov sa BiH „integracija dva miliona muslimana“ koja je, imajući u vidu zločine i genocid iz 1990-tih izazvala oštre reakcije. Zašto je Viktoru Orbanu važno sačuvati Dodika od sankcija Evropske unije?

Dodik i Orban imaju zajednički ideološki imenitelj, a to je islamofobija. Orban se drži, rekao bih, srednjovjekovnih ideja o odnosu Evrope i islama, potpuno ignorišući ideju o jednakosti ljudi, bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost, koja je utkana u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i na kojoj se temelji moderna Evropa, kazao je Džaferović i dodao:Mađarska vlada se i sama nalazi pod prijetnjom unutrašnjim sankcijama EU, zbog narušavanja vladavine prava i demokratskih postulata. Spašavanjem Dodika, Orban želi spasiti svog političkog saveznika preko kojeg vrši utjecaj u ovom dijelu Evrope.

Mislim da, na kraju, ni Orban ni Dodik ne mogu nadvladati snage koje vide Evropu kao kontinent liberalne demokatije i vladavine prava, gdje će se poštovati sudske presude i gdje niko neće biti podvrgnut diskriminaciji zbog svog identiteta. Taj vrijednosni okvir je sine qua non EU i on mora nadvladati, jer alternativa je mrak i haos, kaže.

Što se tiče njegovog dolaska u BiH, on je pozvan od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara. Mi nismo nikoga sprečavali da dolazi u BiH. Koliko ja znam, još uvijek nije zatražio sastanak sa Predsjedništvom BiH.